Grupările fidele Statului Islamic seamănă teroare în tot Orientul Mijlociu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Grupările fidele Statului Islamic seamănă teroare în tot Orientul Mijlociu

Externe 25 Decembrie 2014 / 00:00 648 accesări

Un atentator sinucigaș a ucis 33 de persoane și a rănit alte 55 în localitatea Madaen, situată la ciurca 25 de kilometri de capitala irakiană, Bagdad. Teroristul a detonat încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa în apropierea unui grup de luptători suniți pro-guvernamentali. Aceștia își așteptau salariile în fața sediului poliției. Atentatorul purta uniforma armatei irakiene și astfel a putut să se apropie de grupul de luptători fără a le stârni suspiciuni. Atentatul nu a fost revendicat, dar suspiciunile se îndreaptă către militanți ai grupării Statului Islamic, care provoacă teroare și haos în Orientul Mijlociu. De exemplu, ieri, o grupare jihadistă egipteană a publicat înregistrări video care prezintă execuţia a doi informatori ai armatei în bastionul său din Peninsula Sinai. Ansar Beit al-Maqdess, cea mai importantă grupare armată din Egipt, care a jurat credinţă organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI) în luna noiembrie şi a revendicat numeroase atacuri comise împotriva armatei şi forţelor de securitate egiptene, a mai difuzat înregistrări video cu execuţii.

Noua înregistrare video difuzată pe YouTube prezintă „mărturiile” a patru bărbaţi care admit că au fost informatori. Ulterior, în imagini apare un insurgent trăgând în capetele a doi bărbaţi cu mâinile legate. Însă nu este clar dacă cei doi bărbaţi ucişi fac parte din cei patru care au făcut mărturiile. Înregistrarea video mai prezintă jihadişti care au stabilit puncte de control pentru căutarea militarilor şi poliţiştilor. Un membru al grupării, care apare în imagini, promite noi atacuri asupra forţelor de securitate. Ansar Beit al-Maqdess susţine că a executat, de regulă prin decapitare, 12 persoane, începând din august 2013, pentru că au colaborat cu serviciul israelian de informaţii Mosad. Gruparea egipteană, al cărei nume înseamnă „Partizanii Ierusalimului”, revendică frecvent atentate împotriva forţelor de securitate, de la destituirea, în iulie 2013, a fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi. Aceasta atacă forţele de securitate pentru a-i răzbuna pe manifestanţii pro-Morsi şi pe islamiştii care au fost reprimaţi fără milă de către armata egipteană timp de peste un an.

Ieri, și armata algeriană a anunţat că şeful grupării jihadiste Jund al-Khalifa, care l-a decapitat în luna septembrie pe turistul francez Hervé Gourdel, a fost ucis în cursul nopţii de luni spre marţi. În urma unei operaţiuni în oraşul Isser, la 60 de kilometri est de capitala Alger, trei terorişti au fost ucişi. Printre aceștia s-ar fi numărat și Abdelmalek Gouri. Jihadistul era intens căutat după moartea lui Hervé Gourdel, un ghid montan francez de 55 de ani, răpit la 21 septembrie, ulterior decapitat ca represalii, potrivit răpitorilor săi, la angajamentul Franţei, alături de SUA, în atacurile aeriene împotriva organizaţiei teroriste SI în Irak. Abdelmalek Gouri, alias Khaled Abu Souleimane, a fost un apropiat al şefului AQMI (Al-Qaida în Magrebul Islamic), Abdelmalek Droukdel. A făcut parte dintr-o aripă a AQMI care a organizat atentatele sinucigaşe de la palatul guvernamental şi de la o clădire a ONU, în 2007, la Alger. Ar fi stat și în spatele atacului care a provocat moartea a 11 militari în aprilie, la Iboudrarène.

Pe de altă parte, SI a anunțat ieri că a doborât un avion militar al coaliţiei antijihadiste în nordul Siriei, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care citează organizaţia teroristă sunnită afirmând că a capturat un pilot iordanian. Aripa SI de la Rakka, „capitala” grupării teroriste care controlează porţiuni largi din teritoriile Irakului şi Siriei, a publicat pe site-uri jihadiste fotografii cu combatanţi şi pilotul capturat, pe care-l identifică drept cetăţean iordanian şi prezentându-i numele. Într-una dintre fotografii, pilotul, purtând doar o cămaşă albă, este scos de patru bărbaţi dintr-o groapă cu apă. În altă fotografie, acesta apare întins pe sol, înconjurat de aproximativ 12 bărbaţi înarmaţi. Iordania, care nu a reacţionat deocamdată faţă de această informaţie, se află printre ţările ce fac parte din coaliţia antijihadistă condusă de către SUA care efectuează atacuri aeriene asupra unor poziţii controlate de către SI.

Apariţia acestei grupări la sfârşitul lui 2013 şi atrocităţile - decapitări, crucificări, răpiri, între altele - pe care le comite au declanşat pe 23 septembrie intervenţia în Siria a coaliţiei, care luptă împotriva jihadiştilor şi în Irakul vecin. În afară de SUA şi Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul participă la atacurile din Siria. Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Marea Britanie şi Olanda iau parte la atacurile aeriene din Irak alături de SUA. Regiunea Rakka, bastionul grupării extremiste, este atât ţinta unor atacuri aeriene repetate ale coaliţiei, cât şi ale armatei siriene.



12