Au venit în România pentru a monta pe bancomate dispozitive pentru copierea datelor de pe carduri, dar planul de afaceri le-a fost dat peste cap de procurori. Este vorba despre trei cetățeni bulgari care au fost capturați de polițiști chiar la graniță, în timp ce se pregăteau să iasă din țară. Magistrații i-au arestat preventiv.
Încercarea unei grupări de carderi bulgari de a-și extinde operațiunile și în țara noastră a fost sortită eșecului, după ce procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au intrat pe fir. Potrivit anchetatorilor, cei trei protagoniști ai acestei schimbări nereușite de decor au venit în România în luna mai. Nu s-au încurcat cu provincia, ci au mers direct în București, unde au montat dispozitive de copiere a datelor pe mai multe bancomate. Scopul era acela de a obține informațiile confidențiale ale cardurilor folosite la ATM-urile respective, pe care ulterior le-ar fi "clonat" pentru a retrage bani din conturile victimelor.
Au crezut că afacerile merg ca pe roate, dar aveau să descopere curând că speranțele pe care și le-au făcut erau zadarnice. Pe data de 5 iunie, în timp ce se pregăteau să iasă de pe teritoriul României, cei trei suspecți au fost trași pe dreapta de oamenii legii în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu. Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și procurorii DIICOT au percheziționat mașina la bordul căreia se aflau indivizii și au descoperit instrumentele utilizate pentru a fura datele confidențiale, inclusiv codurile PIN, un laptop, câteva telefoane mobile, dar și mai multe carduri.
Cei trei cetățeni bulgari au fost reținuți de anchetatori, pentru audieri. Pe parcursul investigațiilor s-a stabilit că aceștia ar fi făcut diverse incursiuni pe teritoriul României încă din luna martie, destinațiile alese fiind București și Giurgiu. "După ce obțineau datele cardurilor, membrii grupului infracțional se ocupau cu transcrierea acestora pe carduri blank ce urmau să fie folosite pentru retragerea de numerar din străinătate", au precizat reprezentanții Poliției Române într-un comunicat de presă remis marți.
Suspecții au fost duși în fața magistraților Tribunalului București, care au emis pe numele lor mandate de arestare preventivă de 30 de zile pentru săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Aceasta nu este singura inițiativă eșuată pe care infractorii bulgari au avut-o în România în ultima perioadă. În luna aprilie, o grupare infracțională din Bulgaria, specializată în tâlhării, distrugeri și furturi, și-a întins tentaculele și în România, inclusiv în județul Constanța. Ofițerii de poliție din Constanța și Argeș, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au depistat trei cetățeni bulgari bănuiți că ar fi provocat pene de cauciuc, pentru a sustrage bani din mai multe mașini. Bulgarii au fost prinși în flagrant delict în comuna Mărăcineni, din județul Argeș, chiar în timp ce încercau să fugă de la locul faptei, după ce au șterpelit dintr-un autoturism o borsetă în care se afla suma de 6.000 de lei.
Așa cum se arată în referatul anchetatorilor, „în perioada iulie 2015 - aprilie 2016, suspecții ar fi comis mai multe infracțiuni de tâlhărie, distrugere și furt calificat, pe raza județelor Constanța, Galați, Brăila, Buzău, Olt și Argeș, iar ulterior s-ar fi ascuns în Bulgaria. Bărbații ar fi acționat, cu precădere, în parcările unor complexe comerciale. În timp ce conducătorii auto remediau penele de cauciuc provocate de cei în cauză, aceștia ar fi sustras bani sau bunuri de valoare din vehiculele lăsate nesupravegheate și neasigurate", se menționează în comunicatul remis de Inspectoratul General al Poliției Române.
Citește și: