O cursă contra cronometru a început între grupările teroriste pentru a-şi procura elementele necesare unei bombe radiologice, a avertizat miercuri Comisia Europeană (CE). „Achiziţionarea de arme de distrugere în masă, inclusiv de materiale chimice, biologice şi nucleare, constituie cel mai înspăimîntător scenariu”, a declarat comisarul pentru securitate, Jacques Barrot.
O sectă niponă a folosit în 1995 gaz sarin pentru un atentat soldat cu 12 morţi şi 5.000 de răniţi. Alte atacuri au fost comise cu antrax. UE, cu cei 27 de membri, 500 de milioane de locuitori şi cu frontierele sale pare foarte vulnerabilă, chiar dacă, din fericire nu s-a confruntat niciodată cu un atentat de amploare comis cu astfel de materiale. Colaboratorii lui Barrot au reamintit că SUA consideră probabil un astfel de atac în următorii cinci ani. 200 de experţi veniţi din toate statele UE au participat la elaborarea de propuneri, prezentate miercuri, care sînt orientate pe trei axe: a face cît mai dificil accesul la materiale, a spori capacitatea de a le depista şi a reacţiona eficient în cazul unui incident sau atac.
CE a adoptat miercuri un nou pachet legislativ privind securitatea chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN). Iniţiativa a pornit de la constatarea că, în pofida faptului că majoritatea atacurilor teroriste din ultimii 50 de ani au fost comise cu dispozitive explozive sau arme de foc, există riscul ca organizaţiile teroriste să opteze pentru utilizarea de materiale pentru a comite acte criminale. Deoarece asemenea incidente s-ar putea solda cu un număr foarte mare de victime, ar crea probleme economice şi ar crea panică în rîndul populaţiei, în opinia iniţiatorilor este necesar să se acţioneze preventiv în scopul limitării posibilităţii ca teroriştii să folosească asemenea materiale. Împiedicarea accesului teroriştilor la materiale CBRN este considerată în prezent o prioritate, în baza Strategiei Uniunii Europene împotriva Terorismului din 2005 şi Strategiei UE împotriva Proliferării Armelor de Distrugere în Masă şi Mijloacelor de Livrarea a acestora (WMD) din 2003. Planul de Acţiune al UE în domeniul CBRN, care a fost propus de CE în iunie 2009, va contribui la îndeplinirea scopurilor acestor strategii. Măsurile urmează să fie implementate în următorii trei ani prin folosirea unui număr de instrumente, între care şi acordarea de asistenţă financiară în vederea facilitării implementării, pregătirea studiilor şi organizarea întîlnirilor. În urma adoptării de către Comisie, Planul va fi discutat de reprezentanţii ţărilor membre UE în cadrul şedinţei Consiliului din a doua parte a lui 2009. În funcţie de poziţia acestora, implementarea Planului poate începe în 2010.
Fenomenul terorismului a depăşit deja graniţele naţionale şi îşi confirmă din ce în ce mai mult caracterul global, a constatat, miercuri, la Irkuţk şi Aleksandr Bortnikov, directorul serviciului rus de informaţii (FSB). În alocuţiunea rostită la cea de-a opta conferinţă a directorilor de servicii secrete, organisme de securitate şi forţe de ordine ruseşti şi străine, Aleksandr Bortnikov a afirmat că teroriştii recurg la tehnologia informaţiei şi caută să aibă un acces mai larg la componente de arme de distrugere în masă şi la vectorii lor. Cooperarea internaţională şi întîlnirile regulate constituie una dintre cheile luptei împotriva acestui flagel, adăugînd că o cooperare a serviciilor secrete ruseşti cu ONU şi structurile ei specializate constituie o altă modalitate interesantă.