Gruparea Stat Islamic (SI) a anunțat sâmbătă că l-a executat pe Kenji Goto, jurnalistul japonez răpit în Siria. O înregistrare video prezintă un ostatic în ţinută portocalie, stând în genunchi, şi alături de el, în picioare, un bărbat mascat, îmbrăcat în negru, cu un cuţit în mână. Potrivit Institutului SITE, care supraveghează site-uri fundamentaliste, călăul, care vorbeşte cu accent britanic, apare şi în alte înregistrări video ce prezintă decapitări de ostatici occidentali. El afirmă că ostaticul nipon este decapitat din cauza participării Japoniei la lupta împotriva jihadiştilor. Kenji Goto a fost răpit la sfârşitul lui octombrie, în Siria. În schimb, SI nu a făcut niciun anunţ privind soarta unui pilot iordanian ameninţat și el cu moartea de această organizaţie. Aceasta a afirmat joi că îl va ucide pe pilotul iordanian Maaz al-Kassasbeh dacă Iordania nu o eliberează pe o jihadistă irakiană, Sajida al-Rishawi, condamnată la moarte şi închisă în Iordania, pentru participare la un val de atentate în 2005, la Amman. SI a mai decapitat un ostatic japonez, Haruna Yukawa, potrivit unei înregistrări difuzate la 24 ianuarie. Japonia a promis ieri să nu cedeze în faţa terorismului. ”Este un act de terorism nedemn, împotriva căruia sunt foarte furios”, a declarat premierul japonez, Shinzo Abe. ”Nu le-o vom ierta niciodată teroriştilor. Japonia este foarte hotărâtă să îşi asume responsabilitatea, împreună cu comunitatea internaţională, pentru a combate terorismul şi pentru ca responsabilii să fie aduşi în faţa justiţiei”, a declarat Abe, adresând condoleanţe rudelor ostaticului.
Iordania a condamnat vehement executarea celui de-al doilea ostatic japonez şi s-a declarat hotărâtă să facă totul pentru a salva viaţa pilotului său ţinut ostatic de gruparea jihadistă. Totodată, nu au întârziat să apară nici reacţiile din partea comunităţii internaţionale. Astfel, preşedintele american, Barack Obama, a condamnat ”o crimă odioasă”, declarând solidaritatea SUA cu poporul japonez. Franţa, prin preşedintele François Hollande, şi-a exprimat solidaritatea cu Japonia, denunţând ”o crimă brutală”. ”Condamn ferm ceea ce pare a fi uciderea detestabilă şi monstruoasă a lui Kenji Goto. Ne aminteşte o dată în plus că SI este încarnarea răului, fără pic de respect pentru viaţa umană”, a declarat premierul britanic, David Cameron. La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat ”asasinarea barbară a lui Kenji Goto, care subliniază violenţa pe care mulţi au suportat-o în Irak şi Siria”. El a cerut din nou eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor deţinuţi de SI şi alte grupări.
Ieri, SI a revendicat și decapitarea unui ofiţer de poliţie şi a unui soldat, ambii irakieni. Fotografiile publicate pe internet arată decapitarea cu o macetă a unui bărbat, prezentat ca locotenent-colonel. În alte imagini se poate vedea un jihadist mascat care decapitează un bărbat în uniformă descris ca fiind un soldat irakian capturat. Gruparea jihadistă şi-a multiplicat abuzurile - execuţii, răpiri, crucificări - în regiunile aflate sub controlul său. Ea a fost acuzată de epurare etnică şi crime împotriva umanităţii de către ONU.
ATENTAT LA DAMASC Cel puțin șapte persoane și-au pierdut viața și 20 au fost rănite în explozia unui autobuz în centrul Damascului, a informat, ieri, organizația neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Autobuzul era înmatriculat în Liban, iar pasagerii erau musulmani șiiți.
LUNĂ SÂNGEROASĂ Aproape 1.400 de persoane au fost ucise și alte 2.240 au fost rănite în ianuarie 2015, în violențele din Irak, unde forțele de securitate și aliații lor luptă împotriva SI, indică un bilanț publicat ieri de Misiunea de Asistență a ONU în Irak (UNAMI). Bilanțul victimelor din cadrul populației civile și al forțelor de ordine nu include morții și răniții din rândurile jihadiștilor. Începând din iunie 2014, Stat Islamic deține controlul unor largi teritorii din Irak, la nord și vest de Bagdad, dar forțele irakiene au câștigat teren recent în luptele împotriva jihadiștilor, fiind ajutate de loviturile aeriene ale coaliției internaționale.
VICTORIE CRUCIALĂ După mai bine de patru luni de lupte crâncene, forţele kurde au reuşit să învingă SI la Kobane, în Siria, în special cu ajutorul raidurilor aeriene efectuate de coaliţie. ”Recucerirea oraşului Kobane de către forţele kurde, care au reuşit să evacueze din această localitate siriană organizaţia Stat Islamic, cu sprijinul raidurilor aeriene ale coaliţiei, este crucială”, a dat asigurări, sâmbătă, secretarul de stat american, John Kerry. SI a suferit, la Kobane, cel mai mare eşec de când s-a implicat în războiul civil din Siria, în 2013. Coaliţia împotriva SI condusă de SUA a efectuat peste 700 de atacuri aeriene, începând din 8 august.