Grupul terorist Stat Islamic a publicat, în revista online Dabiq, o imagine trucată în care steagul califatului islamic apare pe catedrala din Piaţa San Pietro de la Vatican, relatează site-ul TheLocal.it. Imaginea realizată în Photoshop apare pe prima pagină a revistei islamiste Dabiq, sub titlul ”Cruciada Eşuată”, o referire la raidurile aeriene internaţionale efectuate în Siria şi Irak. Revista a publicat şi un articol de propagandă despre ”lupta împotriva Romei şi a romanilor”, o referire la Occident. ”Cu voia lui Allah, vom cuceri Roma voastră, vom zdrobi crucile, vom lua în sclavie femeile voastre”, afirmă Mohammed al-Adnani, purtătorul de cuvânt al grupului terorist Stat Islamic în Irak şi Siria. ”Dacă noi nu vom îndeplini acest obiectiv, o vor face copiii şi nepoţii noştri, care îi vor vinde pe fiii voştri ca sclavi”, avertizează reprezentantul organizaţiei teroriste sunnite care ocupă regiuni din Irak şi Siria unde a instaurat un califat islamic.
ATENTAT SÂNGEROS Cel puţin 15 persoane au fost ucise într-un atentat cu maşină-capcană, ieri, într-un cartier şiit din Bagdad. Numeroşi agenţi de poliţie figurează printre victimele atentatului comis în cartierul şiit Kazimiya. 23 persoane au fost rănite în atentat. Luni, 43 de persoane au fost ucise în trei atentate comise în zone şiite din capitala Irakului. Atentatele au fost revendicate de grupul terorist sunnit SI.
CRIME DE RĂZBOI Miliţii şiite care luptă împotriva grupării Statul Islamic (SI) alături de armata irakiană comit crime de război asupra unor civili sunniţi, a acuzat, ieri, Amnesty International (AI). Organizaţia nonguvernamentală acuză Guvernul irakian că susţine şi înarmează combatanţi şiiţi care răpesc şi ucid civili sunniţi. În lupta împotriva jihadiştilor din cadrul SI, care au preluat, în iunie, controlul aupra unor vaste regiuni din Irak, Bagdadul se sprijină pe miliţii şiite care luptă adesea pe teren alături de armată. AI afirmă că deţine probe potrivit cărora membri ai unor miliţii şiite au asasinat zeci de sunniţi, în Irak, sugerând execuţii deliberate. De asemenea, grupări armate şiite răpesc sunniţi, pentru eliberarea cărora familiile sunt nevoite să plătească zeci de mii de dolari, adaugă ONG-ul. În pofida plăţii răscumpărării, numeroase persoane sunt deţinute în continuare, iar unele au fost ucise, potrivit AI, care a îndemnat Guvernul să îşi exercite controlul asupra acestor miliţii.
RĂZBOI ÎN... RĂZBOI Avioane militare turce au bombardat, luni seară, obiective ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din zona satului Daglica din sud-estul Turciei, o premieră de la armistiţiul instituit de rebeli în martie 2013. Operaţiunea a avut loc la câteva zile după o serie de proteste ale kurzilor soldate cu 34 de morţi şi sute de răniţi. Kurzii sunt nemulţumiţi de refuzul Guvernului de la Ankara de a interveni în oraşul sirian Kobane, asediat de membri ai grupului Stat Islamic. Ankara a iniţiat, în 2012, negocieri cu liderul PKK, Abdullah Öcalan, aflat în detenţie, pentru a pune capăt rebeliunii soldate cu circa 40.000 de morţi în ultimii 30 de ani. Insurgenţii kurzi au decretat un armistiţiu unilateral în martie 2013 şi au retras efectivele militare în zona Muntelui Kandil, pe teritoriul Irakului.