Grupul V4: „Migraţia ilegală poate fi oprită”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Grupul V4: „Migraţia ilegală poate fi oprită”

Externe 22 Februarie 2018 / 16:49 1150 accesări

Membrii Grupului de la Vişegrad ne-au obişnuit, de-a lungul timpului cu declaraţii care de mai de care mai uluitoare şi care lasă liderii lumii moderne cu gura căscată şi adesea, fără replică. Cea mai recentă astfel de situaţie s-a creat joi, atunci când şeful comisiei pentru apărare din parlamentul ungar, Szilard Nemeth a declarat, la Budapesta, că membrii Grupului de la Vişegrad au demonstrat lumii că migraţia ilegală poate fi oprită, transmite MTI. „Diferite organizaţii, forţe politice şi economice şi lobbyişti” încearcă să „acrediteze în Uniunea Europeană şi la ONU viziunea conform căreia migraţia este un lucru bun”, a declarat politicianul ungar în cadrul unei reuniuni a comisiilor pentru apărare din V4 (Grupul de Vişegrad, din care fac parte Ungaria, Republica Cehă, Polonia şi Slovacia). Aceste forţe aduc argumentul că migraţia ilegală nu poate fi oprită şi încearcă să o legalizeze, a menţionat Szilard Nemeth.

Politicianul ungar a mai subliniat că, prin cooperarea lor în cadrul V4, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia demonstrează din 2015 că problema (migraţiei ilegale) poate fi rezolvată. El a adăugat că, deşi „mai sunt tentative” de trecere ilegală prin cele patru ţări, statisticile arată că presiunea migraţiei a scăzut spectaculos. Ungaria şi Grupul de la Vişegrad au arătat lumii „cum să coopereze, cum să se ajute reciproc şi să fie solidare”, a insistat Nemeth.

Amintind că ţării sale i se reproşează frecvent lipsa de solidaritate, acesta a replicat că solidaritatea „trebuie demonstrată nu faţă de imigranţi, ci faţă de Europa”. „Prioritatea noastră este de a menţine pacea şi calmul în Europa şi de a proteja securitatea Europei”, a adăugat politicianul ungar.

În decembrie, Comisia Europeană a decis trimiterea Ungariei, Poloniei şi Republicii Cehe în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile în ce priveşte primirea de refugiaţi. Este vorba de programul temporar convenit de UE în urma crizei migranţilor din 2015 privind relocarea de urgenţă a unor refugiaţi din Italia şi Grecia, cu cote de primire pentru fiecare stat membru. Comisia le reproşează celor trei state că nu şi-au îndeplinit angajamentele.




12