În plină criză diplomatică, de la Moscova parvin semnale că se intenţionează dublarea preţului la gaze naturale pentru consumatorii din Gruzia. Gazprom doreşte ca Gruzia să plătească 230 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, faţă de 110 dolari cît este preţul în prezent. Dacă acordul va fi semnat, Gruzia va plăti acelaşi preţ ca statele europene mult mai bogate. Autorităţile de la Tbilisi sînt acum nerăbdătoare să afle ce preţuri propune Gazprom vecinilor săi, Azerbaidjan şi Armenia. Nici Ucraina, care a încheiat recent un nou contract cu oficialii de la Gazprom este nemulţumită de noul acord, preşedintele Iuşcenko solictitînd claritate şi transparenţă în stabilirea preţurilor.
Sînt aşteptate eventuale noi măsuri punitive din partea Rusiei, dintr-un motiv însă cu totul insolit. Inspectorul sanitar de stat din Rusia, Ghenadi Onişcenko, consideră că nimeni altele decît autorităţile din Gruzia şi Republica Moldova sînt responsabile, parţial, de băuturile alcoolice contrafăcute care ajung pe piaţa rusă şi care au provocat moartea a cel puţin 17.000 de persoane numai anul acesta. Oficialul rus a declarat că este vorba despre o acţiune planificată în urma căreia au fost spitalizaţi mii de oameni, dintre care unii chiar au murit. Acuzînd Gruzia şi Republica Moldova de "otrăvirea în masă" a cetăţenilor ruşi cu alcool contrafăcut, Ghenadii Onişcenko nu a oferit detalii despre autorii presupusei diversiuni sau despre modul în care cele două ţări ar fi putut provoca moartea a mii de persoane. Totuşi, din data de 27 martie, Republica Moldova nu a mai exportat nicio sticlă de vin în Rusia.
Circa 17.000 de persoane au murit în Rusia de la începutul acestui an, după ce au consumat băuturi alcoolice care nu respectă normele sanitare. Cazul este luat foarte în serios de către autorităţile ruse, însuşi preşedintele Dumei de Stat, Boris Grizlov, făcînd public tragicul bilanţ. Intoxicaţiile cu alcool sînt destul de frecvente în Rusia. La începutul anului, ministrul de Interne Raşid Nurgaliev califica acest fenomen drept "o tragedie naţională", cerînd combaterea vînzărilor de alcool contrafăcut, responsabile de moartea sau îmbolnăvirea gravă a aproximativ 42.000 de persoane anual. Boris Grizlov a mai dezvăluit că 30.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în anul 2005 din cauza băuturilor alcoolice care nu respectă standardele sanitare. Pe de altă parte, Nikolai Gherasimenko, vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din aceeaşi Dumă de Stat, susţine, citînd un raport ştiinţific, că între 550.000 şi 700.000 de persoane mor anual din cauza bolilor generate de consumul de alcool contrafăcut.