Tabloul “Guernica” de Pablo Picasso, dorit de celebrul muzeu Prado din Madrid şi reclamat cu insistenţă de autorităţile din Ţara Bascilor, va rămâne în posesia Muzeului Reina Sofia din capitala Spaniei. Pictat de Pablo Picasso la Paris, în 1937, pentru a protesta faţă de bombardamentul din acelaşi an asupra satului basc Guernica, lansat de aviaţia nazistă, în timpul Războiului Civil din Spania, tabloul a călătorit mult între Europa şi SUA. Pictura a fost mult timp expusă la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), unde a fost restaurată, înainte de a reveni în Spania, în 1981, la Muzeul Prado, iar apoi la Reina Sofia, unde este expus începând din 1992. Starea fragilă în care se află pictura este invocată cu regularitate la Madrid, pentru a justifica refuzul ca tabloul să fie deplasat şi expus în Ţara Bascilor, aşa cum solicită cu insistenţă conducătorii acestei regiuni din nordul Spaniei. Partidul Naţionalist Basc a cerut, din nou, tabloul, la începutul lunii martie, afirmând că acesta reprezintă un simbol al Ţării Bascilor şi că ar trebui expus în această regiune, ca un omagiu adus victimelor tragediei de la Guernica. Lucrarea prezintă tragediile războiului şi suferinţa pe care acesta o aruncă asupra oamenilor, în special asupra civililor nevinovaţi. Lucrarea a căpătat, de-a lungul anilor, un statut monumental, devenind un simbol al păcii şi al luptei împotriva războiului.
În schimb, tabloul “Portrait of Angel Fernandez de Soto”, realizat în 1903, de Pablo Picasso, aflat în colecţia Fundaţiei de artă Andrew Lloyd Webber, cu o valoare estimată la 40 de milioane de lire, va fi scos la licitaţie pe 23 iunie, la Londra, de Casa Christie. Preţul estimat este cel mai mare din istorie pentru o operă de artă, oferit în Europa. Pictura a mai fost scoasă la licitaţie în 2006, când proprietarii se aşteptau să obţină 37 de milioane de lire pentru ea, însă vânzarea a fost oprită în ultimul moment, din cauza unei dispute legată de perioada nazistă. Disputa a fost rezolvată în luna ianuarie, astfel că pictura este inclusă în licitaţia de Artă Modernă şi Impresionistă din luna iunie. Incidentul a avut loc după ce germanul Julius Schoeps, moştenitor al bancherului din Berlin Paul von Mendelssohn-Bartholdy, a reclamat că strămoşul său a fost obligat să vândă pictura la un preţ mic, deoarece a fost forţat să fugă de nazişti. Un judecător american a blocat licitaţia pentru ca problema să poată fi investigată. În ianuarie 2010, reclamantul german a ajuns la o înţelegere cu Fundaţia Andrew Lloyd Webber. Tabloul, care face parte din Perioada Albastră a lui Picasso, a fost achiziţionat de Fundaţia Andrew Lloyd Webber în 1995, pentru suma de 18 milioane de lire, cu fonduri donate de celebrul compozitor britanic. De atunci, valoarea tablourilor lui Picasso a crescut considerabil, trei lucrări ale acestuia fiind vândute cu sume de peste 50 de milioane de dolari. În 2004, tabloul “Garcon a la pipe” a devenit prima pictură vândută cu peste 100 de milioane de dolari.
Pictorul spaniol Pablo Picasso (1881 - 1973) a fost una dintre cele mai strălucite personalităţi artistice ale secolului XX, unul dintre marii maeştri ai penelului, care a avut curajul să renunţe definitiv la convenţiile stilului iluzionist şi figurativ, dominant încă din perioada Renaşterii.