Guineea decretează "urgenţă sanitară naţională" împotriva epidemiei de Ebola

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guineea decretează "urgenţă sanitară naţională" împotriva epidemiei de Ebola

Externe 14 August 2014 / 10:45 166 accesări

Preşedintele Guineei Alpha Condé a decretat, începând de astăzi, "urgenţă sanitară" în ţară împotriva epidemiei febrei hemoragice Ebola, într-o declaraţie citită pe postul public de televiziune, relatează AFP. Condé a anunţat o serie de nouă măsuri, care intră în vigoare "începând de la 13 august", între care consolidarea controlului, restricţii de circulaţie şi interdicţia de a transfera cadavre "dintr-o localitate în alta până la sfârşitul epidemiei". Se instituie totodată "un cordon sanitar susţinut de către agenţi de sănătate şi serviciile de securitate şi apărare la toate posturile frontaliere de intrare" în Guineea, se mai arată în declaraţie. În plus, "circulaţia persoanelor este restrânsă şi supusă unor măsuri de control sanitar în diverse puncte de trecere terestre, maritime şi aeroportuare".

În declaraţie se stipulează că "întregul personal din domeniile sanitar şi serviciilor de securitate şi apărare este mobilizat în lupta împotriva bolii" şi că toate componentele statului şi societăţii sunt invitate "să se asocieze luptei" în privinţa sensibilizării şi prevenţiei. De asemenea, "toate cazurile suspecte vor face obiectul unei prelevări sistematice şi unei spitalizări până la obţinerea rezultatelor de laborator" şi "se interzice în mod oficial tuturor persoanelor de contact (susceptibile să fie purtătoare ale virusului) să se deplaseze în afara zonei de reşedinţă până la sfârşitul perioadei de supraveghere".

Potrivit altei măsuri, "este interzis să se procedeze la transferul cadavrelor dintr-o localitate în alta, până la sfârşitul epidemiei". Preşedintele a adresat un avertisment oricui refuză să respecte aceste măsuri. "Orice persoană care se va opune sau va îndemna la opoziţie, indiferent în ce fel, faţă de detectarea, tratarea, izolarea sau examinarea unui bolnav, unui suspect sau unui contact va fi considerată o ameninţare la adresa sănătăţii publice şi va suporta rigoarea legii", se arată în declaraţie, fără alte precizări. Epidemia de Ebola a izbucnit la începutul anului în sud-estul Guineei, după care s-a propagat în Liberia şi Sierra Leone, două ţări vecine. Începând din iulie, ea afectează Nigeria, dar într-o măsură mai mică. Ultimul bilanţ comuncat astăzi de către ONU era de 1.069 de morţi, din peste 1.975 de cazuri confirmate, suspecte sau probabile. Numai în Guineea s-au înregistrat 510 cazuri, dintre care 337 mortale, potrivit aceluiaşi bilanţ.

Taguri articol


12