Gulen denunță mandatul de arestare emis de Turcia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gulen denunță mandatul de arestare emis de Turcia

Externe 05 August 2016 / 16:00 447 accesări

Clericul musulman Fethullah Gulen, aflat în exil autoimpus în SUA, de mai mulți ani, a denunțat mandatul de arestare emis de autoritățile turce pe numele său, pentru că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din Turcia. ”Este bine documentat faptul că sistemul judiciar turc este lipsit de independența judiciară, astfel că acest mandat nu este decât un alt exemplu al înclinării președintelui Erdogan spre autoritarism”, se afirmă într-un comunicat al clericului turc Fethullah Gulen, care a negat vehement orice implicare în puciul eșuat de la 15 iulie. Mandatul de arestare a fost emis de tribunalul din Istanbul, relatează agenţia de ştiri Anadolu. Fehtullah Gulen a fost inculpat oficial pentru comandarea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut SUA să îl extrădeze pe Fethullah Gulen. Între timp, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a anunțat că autoritățile americane studiază documentele furnizate de partea turcă în ceea ce privește cererea de extrădare a clericului musulman Fethullah Gulen. ”Autoritățile turce au trimis mai multe loturi de documente și suntem în curs de analizare a lor”, a declarat purtătorul de cuvânt Mark Toner. Oficialii turci, inclusiv ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, au avertizat că legăturile cu SUA vor fi afectate dacă Washingtonul refuză să-l extrădeze pe Gulen. Toner a declarat că SUA s-au oferit să ajute Turcia în ancheta privind lovitura de stat, însă nu a precizat care a fost răspunsul la această ofertă.

Între timp, ministrul turc pentru Afaceri Europene, Omer Celik, s-a declarat tulburat de similitudinea dintre declarația cancelarului austriac privind negocierile de aderare a țării sale la UE și poziția extremei drepte. ”Critica este, cu siguranță, un drept democratic, dar trebuie să existe o diferență între a critica Turcia și a fi împotriva Turciei”, a adăugat Omer Celik. Cancelarul austriac, Christian Kern, a făcut apel la UE să încheie negocierile de aderare a Turciei, în contextul în care autoritățile de la Ankara adoptă o serie de măsuri dure în urma tentativei de lovitură de stat. Procesul de aderare a Turciei la UE înregistrase deja probleme de când președintele Erdogan sugerase că ar putea restabili pedeapsa cu moartea. ”Trebuie să facem față realității, negocierile de aderare nu sunt altceva decât ficțiune”, a declarat Christian Kern pentru presa austriacă, adăugând că ”normele democratice turce sunt departe de a fi suficiente pentru a justifica aderarea țării la UE”. Cancelarul a adăugat că dorește ca acest subiect să fie dezbătut la Consiliul European din 16 septembrie, recomandând UE să caute soluții alternative pentru a ajuta economia turcă să se apropie de exigențele europene. ”Turcia rămâne un partener important în chestiuni de securitate și integrare”, a indicat Christian Kern, subliniind rolul-cheie al Turciei în criza migrației.



12