Istoria recentă a Europei este o perioadă revoluţionară, al cărei punct de plecare a fost prima cărămidă pusă pentru ridicarea Zidului de separaţie al Berlinului pe 13 august 1961. Distrugerea fizică a Zidului pe 9 noiembrie 1989 nu a şters automat şi mentalităţile dogmatice. Pârghiile instituţionale, dar şi prejudecăţile adânci ale societăţii civile nu au urmat la fel de rapid schimbările politice şi economice. În 25 de ani de la căderea Zidului s-a apropiat centrul de putere al statului de cetăţeanul de rând, chemat cu rigurozitate la vot, sau aceleaşi elite care controlau regimurile comuniste conduc societăţile neo-liberale?
Atmosfera din jurul familiei Karimov este demnă de o celebră tragedie sângeroasă a lui Shakespeare. Islam Karimov este singurul președinte din istoria Uzbekistanului, pe care îl conduce cu mână de fier. A câștigat alegerile din martie 1990 cu 86% din voturi și de atunci nu a mai părăsit puterea. Secretomania cu care se înconjoară regimul de la Tașkent este întrecută doar de dictatura din Coreea de Nord. 2014 este an electoral pentru Islam Karimov, care deocamdată nu și-a desemnat în mod oficial un succesor. Ca niciodată, de anul trecut disputele din familia sa au ajuns de notorietate publică, cel puțin în afara țării. Fiicele sale, Lola și Gulnara, două mondene care trăiau pe picior mare în capitalele europene, s-au folosit de o serie rară de interviuri pentru a se lansa în acuzații grave una la adresa celeilalte. Ceea ce se pare că l-a iritat cel mai mult pe Islam Karimov cu privire la comportamentul nesăbuit al fiicei sale mai mari a fost scandalul de fraudă și spălare de bani declanșat în urma unor investigații efectuate în Elveția și Suedia.
ACUZAȚII DE CORUPȚIE ȘI SPĂLARE DE BANI O ultimă încercare de a detensiona relațiile dintre Islam Karimov și fiica sa, Gulnara, au avut loc pe 2 ianuarie, după cum a povestit nepotul dictatorului. La întâlnirea de familie a asistat și soția lui Islam Karimov, Tatiana. Dictatorul i-a făcut reproșuri grele Gulnarei care prin afacerile și prin activitatea pe rețelele de socializare ar fi deteriorat imaginea țării. Furia sa a fost declanșată de faptul că perchezițiile poliției suedeze au avut loc chiar la reședința Gulnarei, fiind apoi decisă blocarea conturilor operate de aceasta în care se aflau sute de milioane de lire sterline. Suspiciunea era că prin firmele sale de telecomunicații aceasta ar fi încercat să mituiască înalți oficiali suedezi, acuzații pe care Gulnara Karimova le-a negat tot timpul. Shaun Walker (nepotul lui Karimov, fiul Gulnarei - n.r.) este ferm convins de nevinovăția mamei sale, dar la urechile bunicului său au ajuns numai informații deformate. Principala suspectă cu privire la defăimarea mamei sale este sora mai mică, Lola Karimova-Tillyaeva, de 36 de ani, ambasador la UNESCO al țării sale. Cele două surori nu își mai vorbesc de 12 ani, din motive deocamdată doar de ele știute.
O PREZENȚĂ CONTROVERSATĂ Gulnara Karimova era o figură cunoscută în lumea modei, dar și în cercurile diplomatice. În Uzbekistan avea o imagine oficială strict controlată de regimul tatălui său. În anumite telegrame trimise de diplomații americani, date publicității de WikiLeaks era numită „cea mai urâtă persoană din țară”, fiind considerată „o căpușă” care trăiește în lux pe seama resurselor impresionante pe care le controlează tatăl său. Sursele citate de presa occidentală afirmă că Islam Karimov nu a mai suportat comportamentul decadent al fiicei și, pe 17 februarie, răbdarea sa a luat sfârșit. Ar fi fost arestată și bruscată de către șeful serviciilor de securitate al tatălui său, Muijon Tokhiriy. I s-a impus arestul la domiciliu și ulterior a apărut pe contul său de Twitter o fotografie în care arată departe de look-ul său impecabil. Este ciufulită, nemachiată, stând pe marginea unui pat nefăcut și bând lapte dintr-o cutie de carton, ieftină. Este ultima sa fotografie publică și arată decăderea tristă a celei care în trecut înregistra piese pop și era nelipsită de la orice eveniment monden de mare importanță din țară și din străinătate.
Gulnara Karimova a provocat o mare controversă în 2011 în cadrul Săptămânii Modei de la New York când prezentarea sa a fost anulată după s-au făcut auzite acuzații despre practicile din Uzbekistan de a exploata copiii prin muncă. Atunci nu s-a lăsat înfrântă de detractori și având la dispoziție resursele financiare ale tatălui său și-a mutat prezentarea de modă într-un local de de lux din Manhattan.
(va continua)