Luna octombrie miroase a toamnă și fructele-vedetă ale acestei luni sunt gutuile, fructe aromate, considerate ”merele de aur” ale toamnei. Pline de vitamine și minerale, ele alungă primele simptome de răceală, fortifică organismul și acționează ca un puternic antioxidant. Proaspete sau prelucrate, gutuile sunt o sursă semnificativă de zaharuri simple, ușor asimilabile, elemente minerale și vitamine. Conținutul ridicat de substanțe pectice, concentrate mai ales în coajă, le conferă gutuilor un grad mare de gelificare. În plus, pectina are un rol important în reducerea colesterolului, a riscului de boli grave cardiovasculare și în eliminarea din organism a substanțelor toxice, în special a metalelor grele. Gutuile ne feresc de răceli, previn anemia și stimulează pofta de mâncare. O gutuie pe zi ne ține departe de inflamațiile gâtului, destul de frecvente în sezonul rece, iar semințele măcinate au un efect calmant extraordinar în caz de tuse și bronșită.