Ministrul delegat pentru Control, liberalul Cristian David, s-a aruncat ieri cu capul înainte în ”canalizare”. Într-un nou episod din serialul ”Săriţi pe administraţia PSD din Constanţa chiar dacă noi sîntem de vină”, reprezentantul guvernului de strînsură de la Bucureşti a atacat cu toate tunurile administraţia locală şi judeţeană pentru anularea unui proiect european de care se face vinovată... administraţia centrală - mai exact, Ministerul Integrării Europene (MIE), Ministerul de Finanţe (MF) şi Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti (DCE). David a ameninţat că Autoritatea de Control a Guvernului va începe o acţiune de verificare a modului în care autorităţile locale din Eforie Sud lucrează la un program finanţat de UE cu sume nerambursabile, după ce a primit informaţii că fondurile pot fi pierdute din cauza gestiunii defectuoase a proiectului. El a declarat că fondurile destinate unui program de modernizare a sistemului de canalizare ar putea fi sistat, din cauza liderilor politici locali responsabili de realizarea lucrării, menţionînd că unul dintre principalii vinovaţi ar fi ”primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu, membru al Partidului Social Democrat”. ”Un proiect ISPA de canalizare din Eforie Sud întîmpină dificultăţi în implementare şi se conturează premisa că lucrarea va fi oprită din cauza modului defectuos în care colaborează administraţia locală. Este inadmisibil ca proiecte care ţin de interesul comunităţii să fie blocate de disputele politice dintre liderii locali. După controlul pe care îl voi efectua acolo, mi-aş dori să nu constat că un alt proiect nu se finalizează din cauza lipsei de sprijin şi înţelegere din partea autorităţilor locale. Ar fi bine ca liderii locali măcar să nu fie distructivi, dacă nu pot fi constructivi", a spus ministrul delegat, amintind de problemele înregistrate anul trecut, în proiectul UE privind realizarea unui pavilion expoziţional la Constanţa, cînd oficialii europeni au solicitat Guvernului român să restituie 1,2 milioane euro. Şi în acest caz, David a înfierat un vinovat: Consiliul Judeţean Constanţa, care nu ar fi respectat termenele contractuale, întîrziind lucrările.
Confuzii grave şi dezinformare crasă la nivel guvernamental
În teoria conspiraţiei emisă de David, apar confuzii grave. Mass media locală a prezentat anul trecut motivele pentru care a fost sistat proiectul Pavilionului Expoziţional, motive care, în nici un caz, nu au ţinut de CJC. Era vorba, la acea vreme, de modificări la proiectul iniţial, aprobat de Comisia Europeană pentru Pavilion, şi de grave deficienţe la structura de rezistenţă a clădirii, realizate sub ochiul îngăduitor al autorităţilor centrale, părţi contractante, la care se adaugă falsuri grosolane în acte, comise de reprezentanţii administraţiei centrale. În ce priveşte probabilitatea ca Eforie să piardă finanţarea la care se referea ministrul delegat, din nou eroare. Localitatea nu ”ar putea să piardă” finanţarea, ci a pierdut-o deja, întrucît proiectul face parte din programul ISPA de 96 milioane de euro, privind construirea staţiilor de epurare din judeţ, care a fost anulat în urmă cu trei zile de către Comisia Europeană, la sesizarea Oficiului European pentru Luptă Antifraudă (OLAF), pentru suspiciuni de fraudă. Cu toate astea, ministrul delegat a găsit vinovate autorităţile locale, ţinînd să menţioneze că acestea sînt reprezentate de social democraţi, deşi acestea nu au decît calitate de beneficiar. Mai exact, guvernul este cel care centrează şi dă cu capul în aceste proiecte europene, autorităţile locale avînd la dispoziţie doar posibilitatea de a sesiza şi informa părţile contractante (MIE, MF, DCE) asupra deficienţelor constatate în implementare, pentru ca instituţiile centrale să ia măsurile care se impun.
Purtătorul de cuvînt al CJC, Cristian Moldovanu, a declarat că este posibil ca ministrul delegat să fie în mijlocul unei mari confuzii: ”Ministrul este prost informat. Noi am informat la vremea respectivă MIE asupra tuturor deficienţelor sesizate de specialiştii noştri în derularea programului ISPA. Ori nu au ajuns informările la domnia sa, ori face o confuzie. Nu poate acuza CJC de sistarea proiectului, din moment ce Consiliul a sesizat toate instituţiile contractante asupra problemelor apărute, iar măsurile au întîrziat să apară”. În ce priveşte acuzele aduse primarului din Eforie privind ”vina” de a da cu piciorul unei finanţări importante, ministrul a fost greşit informat din nou. Autoritatea locală nu apare nici măcar în adnotările contractului semnat de MIE şi MF cu DCE pentru finanţarea programului ISPA. ”Dacă ştiam că aveam de primit 11 milioane de euro mergeam la Bucureşti în mîini ori de cîte ori era nevoie, pentru implementarea acestui proiect. Îi sugerez ministrului să îşi apostrofeze proprii funcţionari, care nu l-au informat corect. Primăria Eforie nu are nici o legătură cu proiectul ISPA despre care vorbeşte el”, a declarat, la rîndul său, primarul Eforiei, Ovidiu Brăiloiu.