Guvernanții promit mai mulți bani pentru administrațiile locale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asociaţia Comunelor din România, în ședință

Guvernanții promit mai mulți bani pentru administrațiile locale

Administrație 19 Februarie 2018 / 17:50 838 accesări

Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a participat luni, 19 februarie, la lucrările celei de-a XXI-a sesiuni ordinare a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), cu caracter jubiliar. Cu această ocazie, viceprim-ministrul Paul Stănescu a prezentat stadiul unor proiecte derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), între care Codul Administrativ al României, precizând că proiectul acestuia a fost depus la Parlament în luna decembrie și se aşteaptă ca Parlamentul să-l dezbată și să-l adopte în prima sesiune parlamentară din acest an. De asemenea, ministrul dezvoltării a vorbit despre Codul finanțelor publice locale, un alt proiect la elaborarea căruia o contribuție importantă au avut-o reprezentanţiiautorităţilor publice locale: „Și cu acest proiect suntem într-o fază avansată, mai avem câteva aspecte de clarificat cu Ministerul Finanțelor Publice și sperăm ca în luna aprilie să-l înaintăm spre adoptare Parlamentului României.”

În ceea ce privește echilibrarea bugetelor locale, prin Legea bugetului de stat nr. 2/2018, conform Programului de Guvernare, s-a instituit un sistem care să ducă la asigurarea unei finanțări de 750 de lei/locuitor pentru fiecare comună, oraș sau municipiu din România. Ministerul Finanţelor Publice va analiza structura excedentului la 31.12.2017. „În acest context, până la finalizarea analizei respective, am promovat un proiect de ordonanță de urgență prin care să permitem autorităților locale utilizarea excedentului și pentru cheltuielile cu personalul, cheltuielile cu corecțiile financiare aferente proiectelor, cheltuielile cu sentințele civile definitive, precum și pentru plata arieratelor”, a menţionat ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

Totodată, Programul Național de Dezvoltare Locală, aflat acum în etapa a II-a,s-a dovedit un program extrem de util pentru dezvoltarea României şi care generează deja rezultate la nivelul autorităților publice locale: „În maximum 3 săptămâni, sper să fie semnate toate contractele pe PNDL II”, a precizat viceprim-ministrul Paul Stănescu.

COMUNELE DIN ROMÂNIA - 100 DE ANI DE EXISTENȚĂ ÎN ROMÂNIA MARE

Cea de-a XXI-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România. Evenimentul are un caracter aniversar, celebrând 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Lucrările celei de-a XXI-a sesiuni ordinare, cu caracter jubiliar, a Adunării generale se desfășoară sub Auspiciile Familiei Regale a României. În cadrul Adunării generale a ACoR, academicianul Emil-Răzvan THEODORESCU a sustinut o alocuțiune dedicată prezentării importanței Marii Uniri din anul 1918 pentru istoria României. Filiala județeană Constanța a ACoR a fost reprezentată de primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, în calitate de președinte, alături de primarii comunelor: Agigea, Castelu, Chirnogeni, Crucea, Gârliciu, Grădina, Lumina, Ostrov, Pantelimon, Pecineaga, Siliștea, Târgusor, Topraisar, Tuzla și Vulturu. Lucrările Adunării Generale vor include subiecte legate de activitatea curentă a asociației, propuneri legislative menite să îmbunătățească activitatea de la nivelul comunelor, conferirea titlului, certificatului, plachetei și diplomei de excelență „PRIMAR DE 5 STELE”, ce se acordă primarilor comunelor din România ca răsplată a meritelor importante și în semn de apreciere deosebită pentru alegerea de cinci ori în această funcție. De la nivelul județului Constanța sunt premiați primarii comunelor Amzacea, 23 August, Castelu, Costinești, Crucea, Cumpăna, Chirnogeni, Gârliciu, Mihai Viteazu, Siliștea și Topraisar.



12