Guvernatorul Băncii Centrale a Bulgariei a demisionat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernatorul Băncii Centrale a Bulgariei a demisionat

Externe 21 August 2009 / 00:00 401 accesări

Guvernatorul Băncii Centrale Bulgariei (BNB), Ivan Iskrov, a demisionat din funcţie, după ce noul guvern a revocat numirea adjunctului său, Nikolai Nenovski, a declarat preşedintele Parlamentului, Ţeţka Ţaceva. Luni, Comisia parlamentară pentru buget a revocat numirea lui Nenovski în funcţia de viceguvernator al Băncii Centrale a Bulgariei. Parlamentul bulgar a aprobat demisia lui Iskrov, care va intra în vigoare în 10 octombrie. 108 parlamentari au votat pentru acceptarea demisiei, inclusiv reprezentanţii partidului GERB, aflat la putere, iar 59, toţi membri ai coaliţiei de guvernare precedente, s-au opus. Iskrov se află în prezent în concediu, iar adjunctul său, Dimităr Kostov, a declarat că nu este clar dacă guvernatorul va rămîne totuşi în funcţie pînă în 10 octombrie. Premierul bulgar, Boiko Borisov, ar fi intenţionat să îl demită pe Iskrov, care a primit un nou mandat de guvernator al BNB în urma unui vot foarte controversat, organizat înainte de alegeri. Mandatul său actual expiră în 9 octombrie, iar potrivit legii, un nou guvernator poate fi numit cu maxim trei luni şi minim două luni înainte de acest termen. Potrivit informaţiilor vehiculate de presă, actualul director executiv al EIBank, Petăr Andronov, este favorit să îi urmeze în funcţie.

Demisia lui Iskrov nu este singura. Şi directorul executiv al centralei nucleare de la Kozlodui va demisiona, după ce a fost criticat de membrii noului guvern de la Sofia, pentru modul cum a apărat interesele companiei. Ivan Genov a fost criticat de ministrul Economiei, Energiei şi Turismului Traicio Traikov, care declarase că Genov a semnat două contracte de comercializare de energie dezavantajoase pentru centrală. În apărarea sa, Genov a declarat că a făcut totul pentru protejarea intereselor centralei, care a realizat un profit de 179 de milioane de leva (aproape 90 de milioane de euro) doar în 2008. Genov, care este în prezent în concediu, îşi va prezenta demisia în 24 august. Bulgaria a închis două reactoare de 440 de megawaţi de la Kozlodui, înainte de a adera la UE, dar Guvernul a denunţat în repetate rînduri drept nedeaptă decizia blocului european, potrivit căruia unităţile erau periculoase. În luna ianuarie, Parlamentul a aprobat ca Executivul să ceară Bruxelles-ului dreptul de a pune din nou în funcţiune reactoarele, pentru a compensa criza economică şi pierderile înregistrate în urma crizei gazului. Sofia a renunţat însă la aceste planuri, după ce Bruxelles-ul a sugerat destul de clar că o astfel de tentativă va fi blocată. Peste 75% dintre bulgari sînt în favoarea folosirii energiei atomice şi consideră centrala de la Kozlodui un simbol al mîndriei naţionale. Tot ieri, şeful poliţiei bulgare de frontieră, Krasimir Petrov, a fost eliberat din funcţie. Comisarul Krasimir Petrov a fost numit în această funcţie de ministerul de Interne, Rumen Petkov, în 2005. Demiterea sa este cel mai recent demers dintr-o serie de eliberări din funcţie şi schimbări care au avut loc după ce comisarul general din cadrul Ministerului de Interne, Pavlin Dimitrov, a devenit ministru adjunct. La începutul acestei săptămîni, Valentin Pancev, şeful Direcţiei de Livrări din cadrul Ministerului bulgar de Interne, a fost demis, precum şi şeful Inspectoratului Ministerului de Interne, Hikolai Spasov.

Biroul Naţional de Audit din Bulgaria va realiza o inspecţie financiară completă a fostului Guvern de la Sofia, după ce Parlamentul a votat, joi, în favoarea unei propuneri în acest sens, care i-a fost supusă aprobării săptămîna trecută. Potrivit deciziei Parlamentului, în decurs de două luni va fi realizat un audit complet al managementului financiar şi bugetului Consiliului de Miniştri în timpul guvernării coaliţiei tripartite. În timpul dezbaterilor au fost înaintate multe alte propuneri. Partidul de extremă dreapta Ataka a propus ca auditul să acopere şi perioada dinaintea coaliţiei tripartite, în timp ce Partidul Socialist Bulgar a cerut şi inspectarea municipalităţii oraşului Sofia. Totuşi, Adunarea Naţională a dat undă verde numai propunerii iniţiale referitoare la auditarea Cabinetului Stanişev. Parlamentarii au lucrat numai o oră în timpul sesiunii de joi. Ei şi-au folosit noile cartele de vot, deşi sistemul va funcţiona abia de luni.



12