Guvernatorul unei provincii siriene, grav rănit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernatorul unei provincii siriene, grav rănit

Externe 14 Noiembrie 2012 / 00:00 333 accesări

Guvernatorul provinciei Raqa din nordul Siriei a fost rănit grav, ieri dimineaţă, într-un atentat în care au fost ucise alte două persoane. Agenţia oficială Sana a anunţat că o încărcatură explozivă a rănit o persoană, la Raqa, în apropiere de biserica Beshara. Siria se confruntă din martie 2011 cu o revoltă populară care s-a transformat într-un conflict armat. Violenţele s-au soldat, până în prezent, cu aproximativ 37.000 de morţi, potrivit unui ONG cu sediul în Marea Britanie.

”Israelul ajută regimul Bashar al-Assad să se menţină la putere”, susţine un lider al insurgenţilor sirieni, explicând că tensiunile apărute în Platoul Golan au rolul de a avantaja armata siriană în confruntările cu opoziţia. Mustafa al-Sheikh, şeful Consiliului Militar al Armatei Siriene Libere, o grupare a insurgenţilor sirieni, susţine că ”acordurile sunt evidente, în contextul în care Israelul le-a permis forţelor siriene să pătrundă în zone demilitarizate controlate de ONU, fără nicio obiecţie. Rachetele pe care Israelul le lansează în Platoul Golan au rolul de a intensifica tensiunile la frontieră, pentru a permite menţinerea la putere a unui aliat, Bashar al-Assad. Nu veţi găsi gardieni mai loiali la frontiera israeliană decât preşedintele Bashar al-Assad şi tatăl acestuia”. Israelul a ripostat, duminică şi luni, unor tiruri cu obuze lansate din Siria, atacând o baterie de artilerie care ar aparţine armatei siriene. Israelul l-a somat pe preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, să evite tirurile cu obuze în zona Platoului Golan, statul evreu avertizând că este pregătit să se apere. Avertismentul a fost lansat în contextul în care mai multe obuze de mortieră au fost lansate din Siria spre Podişul Golan, o zonă aflată sub controlul Israelului din anul 1967. Armata israeliană a stabilit că obuzele nu au fost lansate intenţionat.

Israelul a anexat oficial Înălţimile Golan în anul 1981, deşi decizia nu este recunoscută la nivel internaţional. Siria insistă că teritoriul strategic îi aparţine şi a negociat situaţia cu statul evreu. Deşi cele două state au semnat un acord privind demilitarizarea zonelor de frontieră, practic sunt în război în continuare, pentru că nu există niciun acord de pace. Conform ziarului ”Yedioth Ahronoth”, revoltele din Siria izbucnite la începutul anului 2011 au întrerupt negocieri intense cu Israelul, în cursul cărora premierul Benjamin Netanyahu acceptase, în principiu, cedarea Platoului Golan, în schimbul unui acord bilateral de pace. În primăvara anului 2010, Netanyahu şi ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, lansaseră negocieri secrete cu regimul Bashar al-Assad, prin intermediul mediatorului american Frederick Hoff.



12