Guvernele au lăsat Constanța fără aparat de radioterapie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce se va întâmpla cu bolnavii? SOS-uri de peste 3 ani!

Guvernele au lăsat Constanța fără aparat de radioterapie

Sănătate 12 Aprilie 2016 / 16:10 1379 accesări

Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă: ”Am fost extrem de responsabili și extrem de insistenți pentru a rezolva această problemă”

Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă: ”Am fost extrem de responsabili și extrem de insistenți pentru a rezolva această problemă”

Nu cu mult timp în urmă, bolnavii de cancer din Constanța care au indicații de tratament prin radioterapie au primit o veste cât se poate de proastă: aparatul care funcționează în cadrul celei mai mari unități sanitare din județ - Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) - a expirat pe 2 aprilie, potrivit Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN). Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă, a explicat că demersurile pentru a nu se ajunge în situația de a pune lacăt pe ușa Serviciului de radioterapie, la propriu, au început încă din 2012 și au continuat până la finele lui 2015. Și nu au fost doar vorbe. Oficialul a prezentat documente doveditoare în acest sens. Pe de altă parte, vestea bună pentru cei 15 bolnavi constănțeni care se află, în prezent, incluși în acest tip de tratament este că ei vor urma terapia la Institutul Oncologic Fundeni din București. ”Vineri (8 aprilie - n.r.) au fost la Ministerul Sănătății (MS) vicepreședintele Consiliului Județean Constanța (CJC) Cristinel Dragomir și directorul medical al SCJU, dr. Mihnea Avram, pentru a rezolva problema pacienților care au rămas fără radioterapie. Acest lucru a fost rezolvat prin intervenția lor și toți cei 15 pacienți vor urma tratament la Institutul Oncologic București. Vor fi internați acolo pentru a nu mai exista discuții referitoare la transport, dacă sunt transportabili, netransportabili. Au fost duse deja dosarele medicale ale pacienților, urmând să fie programați săptămâna asta pentru tratament”, a declarat managerul SCJU.

ÎNȘTIINȚĂRI PESTE ÎNȘTIINȚĂRI Și pentru că s-a vehiculat că SCJU ar fi ignorat problema expirării aparatului, managerul a venit cu dovezi prin care arată că, de fapt, lucrurile nu au stat așa. ”Am câteva documente pe care vreau să le aduc la cunoștință: spitalul, din 2012, a înștiințat MS și CJC. CJC, la rândul lui, a înștiințat MS începând cu 2013. Avem adresă către Nicolaescu Gheorghe Eugen, ministrul Sănătății de atunci. De asemenea, în 2014, a fost semnalată problema și ministrului de atunci, Nicolae Bănicioiu. Din nou, în 2015, i-am adresat o înștiințare în acest sens. Precizez că în 2015, luna septembrie, am fost cu vicepreședintele Cristinel Dragomir la MS, ocazie cu care le-am adus la cunoștință faptul că această sursă va expira”, menționează managerul, care a completat că ”afirmațiile că autoritățile și managementul spitalului nu s-au interesat despre această problemă sunt total neadevărate”. ”Am fost extrem de responsabili și extrem de insistenți pentru a rezolva această problemă care, din păcate, nu este în curtea Spitalului Județean și nici a CJC, dată fiind valoarea mare a investiției”, adaugă dr. Căpățînă.

OPȚIUNI Soarta Serviciului de radioterapie din Constanța se va decide în scurt timp. Există câteva opțiuni, spune managerul. Fie se așteaptă implementarea proiectului MS cu Banca Mondială, dar acest lucru undeva în 2017 - 2018; fie se va trece la concesionarea serviciului, fapt care s-ar părea că nu ar dezavantaja SCJU cu absolut nimic, cel puțin așa susține managerul: ”SCJU nu pierde absolut nimic prin concesiune, dimpotrivă. Noi nu facem niciun fel de investiție și nici CJC. Dacă CJC va face, ar putea să termine modernizarea clinicilor. Apoi, personalul va fi preluat de către firma respectivă. Tot firma va asigura instruirea personalului, dar va asigura și mentenanța. În plus, noi vom încasa redevență”. Aceste opțiuni vor fi discutate săptămâna viitoare. Precizăm că investiția pentru un serviciu nou de radioterapie este între 10 și 11 milioane de euro.

Galați: aparat similar, dar cu o sursă nouă, însă nu de ultimă generație

La Spitalul din Galați există un aparat identic cu cel de la SCJU. Viața sa a fost prelungită, însă sursa nouă achiziționată nu este de ultimă generație. ”Ei de aproximativ 3 ani au o nouă sursă. (...) Se pare că Galați a avut trecere mai mare decât Constanța. O sursă nouă costă 800.000 de euro, cu montatul, încă vreo 200 de mii de euro. Dar aceste surse deschise nu se mai fabrică din motive tehnice și de securitate. Cele de securitate se referă la faptul că, fiind o sursă deschisă, dacă este furată poate fi folosită ca sursă radioactivă deschisă pentru orice atac terorist. Din punct de vedere tehnologic, sunt depășite. Există aparatură mult mai eficientă. Sursa pe care noi am avut-o a fost fabricată în Canada; de ceva timp nu se mai fabrică”, explică managerul. În țară, declară dr. Căpățînă, s-ar părea că au fost cumpărate 3 sau 4 asemenea surse, cu mențiunea că una era în București, dar a fost deja înlocuită cu acceleratoare liniare de particule, alta la Iași, dar și ei și-au făcut un centru nou și au dotări noi etc.

Se scutesc unele cheltuieli

Pentru ca aparatul de la Constanța care nu mai este funcțional să fie casat, trebuie respectate cu mare strictețe mai multe reguli. ”Avem cunoștințe la Institutul de Fizică ce își doresc aparatura pentru a face cercetare. Am avut o discuție preliminară cu ei, prin care s-au angajat să îl demonteze, pe cheltuiala lor, să-l transporte, tot pe cheltuiala lor, la Institutul de Fizică Nucleară. Altfel noi ar trebui să sigilăm buncărul, pentru că sursa este activă; ea nu mai poate fi folosită medical. Costurile ar fi fost mari pentru noi”, adaugă managerul.

Citește și:

S-a decis! Care va fi soarta bolnavilor de cancer din Constanța?

Bolnavii de cancer din Constanța vor muri cu zile?!



12