Guvernele cer din ce în ce mai multe date de la Facebook

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cele mai multe cereri se referă la cazuri penale

Guvernele cer din ce în ce mai multe date de la Facebook

Tehnologie 12 Noiembrie 2015 / 16:03 2219 accesări

Restricțiile de conținut și cererile guvernamentale de date au crescut în prima jumătate a anului 2015, în timp ce astfel de solicitări cresc continuu după ce rețeaua socială a început să facă publice aceste date în urmă cu doi ani, a anunţat Facebook Inc. Cererile guvernamentale pentru date de cont au sărit la nivel global la 18% în prima jumătate a anului 2015, pentru 41.214 conturi, de la 35.051 de cereri în a doua jumătate a anului 2014, a declarat Facebook într-un blog, miercuri. Cantitatea de conținut restricționat pentru încălcarea legislației locale a fost mai mult decât dublă față de aceeași perioadă din a doua jumătate a anului 2014, ajungând la 20.568 de piese de conținut, a precizat Facebook.

Cele mai multe cereri guvernamentale se referă la cazuri penale, cum ar fi jafuri sau răpiri, a mai spus Facebook. Guvernele de multe ori solicită informații de bază ale abonatului, adrese IP sau conținut de cont, inclusiv postări online. Cele mai multe cereri guvernamentale au venit de la agențiile de aplicare a legii din Statele Unite. Acestea au solicitat date de la un număr de 26.579 de conturi - reprezentând peste 60% din cererile la nivel global -, de la 21.731 de conturi în a doua jumătate a anului 2014.

Franța, Germania și Marea Britanie de asemenea reprezintă un procent mare de cereri, cu mult mai mult conținut restricționat în 2015. O parte din conținutul restricționat în Germania, de exemplu, se poate referi la negarea Holocaustului, a explicat Facebook. India și Turcia au fost responsabile pentru cea mai mare parte a conținutului șters pentru încălcarea legilor locale. India a avut 15.155 de piese de conținut restricționat - aproape triplu față de a doua jumătate a anului 2014 -, în timp ce Turcia a avut 4.496, de la 3.624.

Industria internetului a împins spre o mai mare transparență cu privire la cererile de date guvernamentale, dorind să înlăture preocupări legate de implicări în vaste programe de supraveghere clandestine dezvăluite de fostul consultant al agenției americane de spionaj Edward Snowden, potrivit Reuters. „Facebook nu pune la dispoziție niciunui guvern „back doors“ sau acces direct la datele oamenilor”, a subliniat rețeaua socială.

Deşi Facebook, Microsoft Corp, Yahoo Inc și Alphabet Inc, fost Google, au început anul trecut să publice detalii despre numărul de cereri guvernamentale pentru date pe care le primesc, asta nu înseamnă că acordul pe care îl au cu NSA-ul american nu funcţionează. Acordul se referă la faptul că marile companii sunt obligate să pună la dispoziţia serviciului secret orice date şi să le păstreze pe perioadă nelimitată, în funcţie de cererea serviciului.

„Notify”, un nou serviciu

Facebook a lansat miercuri o nouă aplicație ce permite utilizatorilor să fie la curent cu evenimentele sau subiectele care îi interesează. Ei primesc notificări pe aparate mobile, extrase din conținuturi furnizate îndeosebi de grupuri media, relatează AFP. "Notify" este disponibil deocamdată doar în Statele Unite, pentru utilizatorii iPhone Apple, și permite utilizatorilor să aleagă, potrivit propriului interes, între o serie de "stații". Facebook menționează, de exemplu, Fox Sports pentru rezultatele meciurilor între echipele preferate, CNN și Fox News pentru a fi la curent cu evenimentele zilei, The Weather Channel pentru a primi în fiecare dimineață previziunile meteo locale, Fandango pentru trailerele unor filme noi, Vogue pentru o selecție săptămânală a celor mai bine îmbrăcate celebrități și chiar o stație specializată în trimiterea zilnică de exerciții de meditație.



12