Vodafone (VOD.L), a doua mare companie de telefonie mobilă din lume, a dezvăluit, vineri, existenţa unor conexiuni directe ale agenţiilor guvernamentale la reţelele grupului, ce permit interceptarea conversaţiilor în unele dintre ţările în care operează. Pentru România şi alte câteva state nu s-au putut prezenta informaţii, lucru interzis de legislaţie. Este înfiorător că guvernele pot accesa convorbirile telefonice cu simpla apăsare a unui buton, dar aceasta este cruda realitate! Şeful diviziei Vodafone pentru informaţii cu caracter personal, Stephen Deadman, a admis existenţa conexiunilor directe folosite de autorităţi pentru interceptări.
ACCES LIBER Conexiunile agenţiilor guvernamentale naţionale sunt utilizate la scară largă în multe dintre cele 29 de ţări care au avut, pe parcursul anului trecut, acces la reţeaua grupului, inclusiv în baza unor mandate, a afirmat grupul, într-un raport ce rupe tăcerea în premieră asupra utilizării la scară tot mai largă de către autorităţi a interceptărilor reţelelor telefonice şi de transmisie de date pentru a spiona propriii cetăţeni. Agenţiile au instalat conexiuni directe la reţeaua Vodafone şi a altor operatori telecom, ceea ce le permite să asculte şi să înregistreze live conversaţii, iar în anumite cazuri să localizeze persoanele. În România, Albania, Egipt, Ungaria, India, Malta, Qatar, Africa de Sud şi Turcia este interzisă însă dezvăluirea oricăror informaţii legate de interceptarea convorbirilor telefonice şi mesajelor, inclusiv dacă astfel de capabilităţi există.
În şase dintre ţările în care Vodafone operează, legea obligă operatorii telecom să instaleze conexiuni directe de acces sau să permită autorităţilor să facă acest lucru. Grupul nu a nominalizat statele, întrucât unele dintre acestea ar putea răspunde prin contramăsuri incluzând arestarea unora dintre angajaţii săi. Sistemele directe de acces nu necesită mandate, iar companiile nu au informaţii despre identitatea sau numărul clienţilor vizaţi. Supravegherea în masă poate avea loc pe orice reţea, fără ca autorităţile să fie nevoite să se justifice companiilor. Vodafone a făcut apel ca toate conexiunile ce oferă acces direct să fie oprite, iar legile care le permit să fie anulate. Toate ţările ar trebui să publice date despre numărul de mandate emise, potrivit grupului. Acestea sunt de două tipuri: cele pentru conţinutul convorbirilor şi mesajelor, precum şi cele pentru metadate, care pot acoperi locaţia utilizatorului unui dispozitiv, timpul şi data comunicaţiei, precum şi persoanele cu care s-a comunicat. Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, le-a recomandat, vineri, guvernelor europene ”să folosească mai degrabă pensetele decât aspiratoarele” în activităţile lor de interceptare a comunicaţiilor populaţiei, referindu-se la anunţul companiei Vodafone.
TOPUL SPIONAŢILOR Cotidianul ”The Guardian” a realizat un tabel în care a inclus la categoria metadate şi cele pentru informaţii precum nume şi adrese. Informaţiile sunt pentru 2013 sau pentru cel mai recent an şi includ date atât din raportul Vodafone, cât şi cele disponibile de la autorităţile naţionale. Un singur mandat poate viza, însă, sute de persoane şi dispozitive, în timp ce o singură persoană poate fi ţinta mai multor mandate. Malta este una dintre cele mai spionate ţări din Europa. Vodafone a procesat 3.773 de cereri pentru metadate la o populaţie de numai 420.000 de oameni. În Italia, unde activităţile Mafiei necesită un nivel mai ridicat de supraveghere, grupul britanic a primit 606.000 de cereri pentru metadate, mai mult decât în oricare altă ţară. În Spania, unde autorităţile au avut de luptat cu atacuri ale teroriştilor islamişti şi basci, Vodafone a primit peste 24.000 de mandate pentru conţinut. După Italia, Cehia este ţara cu cea mai ridicată accesare de metadate, acestea vizate de 196.000 de mandate în cel mai recent an pentru care au fost publicate cifre. Tanzania, una dintre puţinele ţări africane în care activează Vodafone, a emis 99.000 de mandate pentru metadate.
”EXCURSIE POLITICO-TURISTICĂ” Deputaţi germani membri ai comisiei parlamentare de anchetă privind interceptările realizate de agenţia americană de informaţii NSA au anunţat că doresc să se întâlnească cu Edward Snowden la Moscova, în următoarele săptămâni. Aceşti deputaţi, reprezentând partidul conservator al cancelarului Angela Merkel (CDU) şi partenerii săi de coaliţie, social-democraţii din cadrul SPD, iau în considerare posibilitatea unei deplasări, până pe 2 iulie, în capitala Rusiei, unde s-a refugiat fostul consultant al NSA, după dezvăluirile care au provocat un scandal mondial. Aleşii din cadrul partidului radical de stânga Die Linke şi ecologiştii, susţinătorii invitării lui Edward Snowden în Germania, au anunţat că nu vor participa la această vizită, cu excepţia deputatei Martina Renner, care a calificat posibila deplasare la Moscova drept ”excursie politico-turistică”.
Guvernul german refuză să admită venirea lui Edward Snowden în Germania în calitate de martor, temându-se că o astfel de decizie ar avea anumite consecinţe asupra relaţiilor cu SUA, unde fostul consultant NSA este considerat trădător. Însă justiţia germană a anunţat că va ancheta presupusa interceptare a telefonului mobil al cancelarului german, Angela Merkel, de către serviciile secrete americane. Ulterior, administraţia de la Washington a apreciat că diplomaţia reprezintă cea mai bună cale de a răspunde îngrijorărilor omologilor de la Berlin cu privire la presupusa interceptare a lui Merkel de către NSA.
Germania a fost şocată, în vara lui 2013, de dezvăluirile lui Snowden, care au arătat un sistem amplu de supraveghere a convorbirilor telefonice şi comunicaţiilor pe internet a milioane de cetăţeni germani, inclusiv a telefonului mobil al cancelarului Merkel, timp de mai mulţi ani.