Guvernul are bani de Prima Casă, românii nu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul are bani de Prima Casă, românii nu

Eveniment 15 Noiembrie 2011 / 00:00 523 accesări

GARANŢII DE CIRCA 1,9 MILIOANE EURO Programul Prima Casă 4 continuă şi în 2012, având „susţinere financiară de la buget”, promite premierul Emil Boc. Deşi a început cu întârziere şi iniţial a fost primit cu reticenţă de bancheri (din cauza preluării a jumătate din garanţii), programul funcţionează acum nestingherit, deşi nu la „turaţia” din primii ani. „Vor fi resurse pentru întregul an viitor”, estimează preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Aurel Şaramet. Potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al Guvernului, până în prezent, în cadrul Primei Case 4 s-au acordat 46.486 de garanţii, în valoare totală de 1,877 milioane euro, ceea ce înseamnă că valoarea medie a unei garanţii este de circa 40.000 euro. Dacă luăm în calcul şi aportul propriu al clienţilor, de 5%, preţul unei locuinţe Prima Casă se ridică la aproximativ 42.500 euro.

CE SE POATE CUMPĂRA? Cu această sumă, constănţenii pot cumpăra apartamente cu două camere, în blocuri vechi, în mai multe cartiere din oraş, printre care Tomis Nord, Inel I, Universitate sau Tomis III (zona dinspre City Park Mall). „Majoritatea locuinţelor de acest tip au suprafeţe mici, de cel mult 50 metri pătraţi. Există şi mici excepţii, cum ar fi un apartament nou, construit în 2008, cu o suprafaţă de 54 metri pătraţi, din cartierul Primo, care costă 40.000 euro”, spun reprezentanţii portalului imobiliare.ro. Desigur, există şi apartamente cu trei camere care se încadrează în acest preţ, dar ele sunt situate în cartiere periferice, iar gradul de confort nu este foarte ridicat. Apartamentele cu două camere rămân vedetele Primei Case, însă agenţii imobiliari spun că tot mai mulţi dintre cei care fac o asemenea achiziţie aleg şi apartamentele cu trei camere. „Avansul este mic şi, în condiţiile în care se îndatorează pe 30 de ani, oamenii preferă un apartament mai mare, în special dacă este vorba de cupluri tinere, care au de gând să facă un copil”, spun cei de la TopEstate.ro.

ÎNCREDEREA, LA COTE DE AVARIE Chiar dacă Executivul are bani pentru Prima Casă, nu este neapărat nevoie ca şi românii să aibă, mai ales că bugetarii au primit recent încă o veste proastă (îngheţarea salariilor în 2012). Potrivit unui studiu recent al Gfk, doar 3% dintre români spun că vor cumpăra o locuinţă nouă, în 2012, ponderea fiind apropiată de cea înregistrată după primele trei trimestre din 2010 (4%). Comparativ, în aprilie 2010, 9% dintre români aveau de gând să achiziţioneze o locuinţă nouă. Apoi s-a majorat TVA, iar restul este istorie. „Speranţele din ce în ce mai slabe ale populaţiei în ceea ce priveşte posibilitatea de cumpărare a unei case se explică prin percepţia negativă asupra economiei naţionale, dar şi asupra posibilităţilor financiare individuale - 77% dintre români afirmă că starea generală a economiei a regresat, iar circa 56% dintre ei spun că reuşesc cu greu să îşi acopere cheltuielile”, potrivit studiului Gfk, publicat la finele săptămânii trecute.

Taguri articol


12