Guvernul a fost asaltat fără mănuși de către senatori, în apriga dezbatere declanșată de abuzurile comise de ANAF în încercarea de a evacua instituțiile de presă ale trustului Intact din sediile aflate acum în patrimoniul statului. Premierul Dacian Cioloș a fost ore întregi ținta unui adevărat tir de reclamații, lansate în aproape toate registrele posibile: emoțional, legislativ, administrativ, moral... Ce s-a schimbat? Nimic. La final, Cioloș a condamnat abuzurile ANAF, dar a promis că... nu va lua nicio măsură pentru a le îndrepta.
Senatul României a fost, miercuri la prânz, scena unei dezbateri aprinse care a avut ca temă generală libertatea de expresie, o dezbatere cum mai rar am văzut în clasa politică în ultimii ani. Subiectul central - abuzurile sistemului de stat împotriva cetățenilor. Scânteia declanșatoare - comportamentul Agenției Naționale de Administrare Fiscală în cazul încercării de evacuare a sediilor în care funcționează mai multe instituții de presă din trustul Intact. Actori principali - senatorii și membrii Guvernului. Pozițiile radical antagonice adoptate de parlamentari și de primul-ministru au făcut ca întreaga discuție să semene mai mult cu o moțiune de cenzură decât cu o dezbatere în sine. Au fost ore întregi în care, pe rând, parlamentarii de toate culorile politice au reclamat, atât în registrul legal, cât și în cel politic sau emoțional, pe de-o parte modul brutal de acțiune ANAF în încercarea de evacuare a instituțiilor mass-media, iar pe de altă parte numeroase deficiențe ale acțiunilor Executivului Cioloș în diverse domenii de activitate, de la Sănătate la Educație, de la impasibilitate în domeniul fiscal la aroganță în relația cu Legislativul.
Amintim că, luni, numeroși inspectori ANAF au descins la sediile trustului mass-media Intact, fotografiind și legitimând persoanele aflate la acel moment în clădiri. Totul într-o acțiune în care instituția statului trebuia să înmâneze o somație de evacuare în cinci zile a clădirilor în speță. În ce privește acțiunea de evacuare a Antenelor, senatorul Georgică Severin a criticat faptul că un grup de firme cu taxele și impozitele achitate la zi, cum sunt cele din trustul Intact, sunt tratate ca și cum ar fi încălcat legea. În ciuda faptului că Antenele nu au nicio legătură cu dosarul ICA - în urma soluționării căruia statul a devenit proprietar al imobilelor. În ciuda faptului că sentința și-a produs efectul - statul a preluat imobilele în proprietate. În ciuda faptului că nicăieri nu scrie că statul trebuie neapărat să evacueze instituțiile de presă, ci doar că trebuie să valorifice aceste active (fie prin vânzare, fie prin închiriere). "Într-o țară normală, nu existau asemenea desfășurări de forțe. Venea un funcționar și înmâna o citație sau o somație. Nu se poate să ataci astfel firme care plătesc dările la zi și nu se fac vinovate de nicio ilegalitate. Trebuie să stabilești priorități și să identifici oportunități. Atenție, avem un Guvern de tehnocrați, nu de roboți. Astfel de excese de zel ar trebui temperate", a spus Georgică Severin.
Tirul de critici la adresa lui Cioloș a fost continuat de senatoarea Cristiana Anghel, care a reclamat ANAF că nu s-a mișcat la fel de drastic și în cazul locuinței din Sibiu obținute ilegal, conform instanțelor judecătorești, de către președintele Klaus Iohannis. La rândul lui, Varujan Vosganian a subliniat că Executivul se ascunde în spatele sintagmei "nu am știut", în încercarea de a arunca vina abuzului pe umerii subalternilor: "Nu poți, ca ministru, să spui că nu știi ce fac subalternii tăi și să pleci. Dacă nu ai știut, îți asumi asta și apoi vii și spui cum repari ceea ce ai aflat că s-a făcut greșit".
Finalul discuțiilor aprinse, soldat cu evacuarea senatoarei Anghel din sala de plen, a fost unul de-a dreptul anestezic. Premierul Dacian Cioloș a condamnat modul de acțiune ANAF, dar a refuzat să ia vreo măsură pentru a îndrepta greșelile comise (?!).