Guvernul Berlusconi, care a devenit complet luni, pregăteşte o serie de măsuri împotriva imigraţiei ilegale, în special faţă de imigranţii români, însă marja de manevră este limitată de obligaţia de a respecta normele UE. În aşteptarea anunţului noului guvern de dreapta, presa şi-a exprimat îngrijorările faţă de apariţia unor noi tensiuni cu Bruxelles-ul. După numirea luni seară a subsecretarilor de Stat, primul Consiliu de Miniştri va avea loc la Napoli, urmînd să fie adoptate noi dispoziţii.
Stabilirea unui delict de imigaţie ilegală, prelungirea duratei de plasare în centrele pentru azil, limitarea posibilităţilor de reîntregire a familiei prin testele AND, toate sînt măsuri care au suscitat deja indignarea ONG-urilor. “Aceste măsuri îi alarmează pe cei care îi ajută pe imigranţii care pleacă din ţările lor din cauza foametei, războiului, disperării”, a scris, în cotidianul “La Repubblica”, Vittorio Nozza, din cadrul organizaţiei catolice Caritas. O altă posibilitate care suscită controversă este utilizarea vedetelor marinei pentru a intercepta pe mare ambarcaţiunile ce transportă imigranţi ilegali în Italia. Această măsură este contrară normelor internaţionale în vigoare, a avertizat şeful Statului Major al Armatei, generalul Vicenzo Camporini. Ministrul de Interne, Roberto Maroni, din partidul populist şi xenofob Liga Nordului, vrea să limiteze mai ales intrarea românilor în Italia, aflaţi din nou în centrul atenţiei după ce o româncă a încercat să răpească un copil la Napoli, zilele trecute. Uciderea unei italience de către un român, în toamnă, a indignat opinia publică italiană, astfel încît dreapta şi-a centrat campania electorală pe tema securităţii, folosindu-se de mai multe cazuri, mai ales de violuri în care au fost implicaţi români. Ministrul de Externe şi fost comisar european pentru Justiţie, Franco Frattini, a declarat luni că “este evident că Italia nu se mai poate sustrage unilateral normelor europene, ca tratatul Schengen”. “Românii nu sînt în spaţiul Schnegen şi, atunci cînd vorbim despre combaterea imigranţilor ilegali din România, răspunsul este simplu: să aplicăm dierctivele europene care există şi care nu au fost complet adoptate în legislaţia italiană”, a subliniat el. Potrivit unei directive, membrii din afara UE care nu au mijloace de subzistenţă sau care au comis un delict pot fi expulzaţi. Guvernul doreşte, în baza unei interpretări severe a acestei directive, să-i expulzeze la 90 de zile după venire pe cei care nu au un venit obţinut legal şi o locuinţă decentă, o dispoziţie care vizează în mod special românii.
Circa 324.000 de români trăiesc în Italia, potrivit cifrelor oficiale, însă Caritas a evaluat numărul lor la 556.000. În condiţiile în care dreapta pune egal între imigraţie şi infracţionalitate, dispoziţiile împotriva imigranţilor ilegali vor fi însoţite de un capitol penal, care va înăspri pedepsele pentru anumite infracţiuni, ca violul, provocarea de pagube, violenţele familiale şi sexuale.