Milioanele de salariaţi români îşi vor pierde, în viitorul apropiat, drepturile, ajungând la mâna patronilor. Joi seara, premierul Emil Boc a anunţat că, săptămâna viitoare, Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pentru modificarea Codului Muncii, în varianta propusă de Ministerul de resort. Mai exact, la fel ca în cazul Legii Educaţiei, Legii Pensiilor şi a altor acte normative care au afectat viaţa a milioane de români, guvernanţii au mimat un dialog cu partenerii sociali, ignorând, însă, orice propunere venită din partea acestora. Ca să salveze aparenţele, mascând faptul că, în acest moment, regimul din România este unul dictatorial, în care Parlamentul a fost exclus de la conducere, Emil Boc a precizat că doreşte să aibă o discuţie finală cu liderii sindicali privind modificările Codului Muncii. Propunerile sindicaliştilor vor fi luate în considerare, însă „doar dacă se bazează pe argumente raţionale şi se încadrează în filosofia Codului”. Cu alte cuvinte, riscul la care îi expune noul Cod al Muncii pe salariaţi nu constituie, în opinia premierului, un argument raţional. Sau, poate, că acesta nu se încadrează în „filosofia Codului”. Este greu de crezut că încurajarea muncii la gri, stabilirea criteriilor de performană exclusiv de către patroni, fără a se verifica dacă aceştia sunt realizabili şi simplificarea procedurii de concediere a angajaţilor vor duce la crearea de noi locuri de muncă, aşa cum afirmă premierul. Cel mult va duce la „reciclarea” locurilor de muncă, în condiţiile în care nu vor fi create noi joburi ci se vor elibera mai uşor cele vechi.
ANGAJAŢII „INCOMOZI”, PRIMII PE LISTA CONCEDIERILOR
După intrarea în vigoare a noului Cod, primul lucru pe care îl vor face patronii va fi să scape de angajaţii „incomozi”, cei care îşi fac treaba şi au curajul de a vorbi atunci când le sunt încălcate drepturile. ªi în prezent un angajator îşi poate concedia salariaţii care nu îndeplinesc criteriile de performanţă, şi în prezent un angajator poate încheia contracte pe perioadă determinată, prin urmare, motivul adus de guvernanţi pentru modificarea Codului Muncii, şi anume flexibilizarea pieţii muncii, nu stă în picioare. Ceea ce nu poate face, însă, un angajator, potrivit Codului aflat, încă, în vigoare, este să dea afară personalul fără un motiv bine întemeiat. Cazurile în care un salariat abuzează de actualele prevederi pentru a rămâne într-un post pe care nu îl merită sunt semnificativ mai mici decât cele în care angajatorul încalcă drepturile angajaţilor. Din fericire, până acum, un angajat căruia i se desfăcea abuziv contractul de muncă (de exemplu, angajaţi care au făcut plângeri la inspectoratele de muncă privind neplata orelor suplimentare, condiţiile inumane de muncă sau abuzurile comise de patroni şi care la câteva zile s-au trezit daţi afară) se putea adresa instanţei pentru a i se face dreptate. Potrivit noului Cod al Muncii, nu mai există desfacere abuzivă a contractului de muncă. Mai mult, noul act normativ le permite angajatorilor să disponibilizeze angajaţi, iar a doua zi să angajeze exact acelaşi număr de persoane, pe exact aceleaşi posturi, prevedere care înseamnă un singur lucru: adio posibilitate de a-ţi apăra drepturile.
PROTESTE ÎN TOATĂ ŢARA
Potrivit liderului Cartel Alfa, Bogdan Hossu, discuţiile dintre sindicate şi reprezentanţii Guvernului privind Codul Muncii au eşuat din cauza poziţiei inflexibile a ministrului Muncii şi a încercării de manipulare a Executivului. „În întâlnirea de astăzi (vineri - n.r.) am constatat o încercare de manipulare a mişcării sindicale. Am părăsit discuţiile pentru că poziţia ministrului Muncii, Ioan Botiş, este inflexibilă şi denotă nivelul cultural al acestuia, care nu e capabil să înţeleagă efectele pe termen lung ale acestor modificări, ci doar pe cele pe termen scurt, benefice pentru propria întreprindere”, a spus Hossu. Liderul “Cartel Alfa” a precizat că multe dintre cele 107 modificări propuse schimbă filosofia relaţiilor dintre salariaţi şi angajatori şi a relaţiei dintre partenerii sociali. În ceea ce priveşte asumarea răspunderii Guvernului, liderul sindical a declarat că actul normativ este prea important pentru a nu fi dezbătut în Parlament. Bogdan Hossu a adăugat că sindicatele vor declanşa acţiunile de protest şi speră că acestea vor schimba poziţia inflexibilă a actualului ministru al Muncii. Mai mult, liderul sindical l-a anunţat pe ministrul Muncii că, pentru protestele anunţate, o firmă din domeniul construcţiilor s-a oferit să sponsorizeze confederaţia cu trei tone de pietre de mărimea unor ouă XXL. Liderul sindical a anunţat că l-a informat pe premier că nemulţumirile sunt foarte mari, nu doar în rândul salariaţilor, ci şi al angajatorilor. Bogdan Hossu declara, în urmă cu o săptămână, că dacă premierul îşi asumă răspunderea pe proiectul de modificare a Codului Muncii, singura şansă pentru salariaţi este „să iasă în stradă cu pietre şi să arunce după ei”. Liderii confederaţiilor sindicale au anunţat, luni dupăamiază, că au stabilit pichetarea intrărilor în sediul Parlamentului, pichetări şi vizite la domiciliu şi la sediile PDL, UDMR, UNPR, minorităţi, pentru depunerea solicitărilor sindicale, mitinguri în teritoriu, cu reunirea oamenilor pe drumurile europene sau naţionale şi grevă de avertisment în ziua votului în Camera Deputaţilor. La nivel local, în fiecare luni începând din 28 februarie şi până în 18 aprilie, vor fi mitinguri în faţa prefecturilor, precum şi a primăriilor din Bihor, Botoşani, Harghita, Constanţa şi Caraş-Severin.