Guvernul britanic îi cere reginei să facă economii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul britanic îi cere reginei să facă economii

Externe 23 Iunie 2010 / 00:00 359 accesări

Regina Marii Britanii a fost anunţată ieri că trebuie să facă economii, alături de restul ţării, pe fondul crizei economice mondiale. Potrivit unor surse guvernamentale, fondurile primite de regină din partea Parlamentului, pentru a-şi îndeplini îndatoririle publice, vor fi îngheţate timp de un an. Suma anuală pe care o primeşte regina este de 7,9 milioane de lire sterline şi a fost îngheţată 20 de ani. De obicei, suma este negociată din zece în zece ani, dar de data aceasta, ultima creştere a avut loc în 1990. Sir Alan Reid, trezorierul reginei, le-ar fi spus oficialilor guvernamentali că cheltuielile monarhului sunt în prezent cu circa şapte milioane de lire mai mari decât suma primită. Dar Guvernul se teme că o creştere atât de mare a sumei alocate reginei va reprezenta un dezastru în materie de relaţii publice, pe fondul celei mai grave crize financiare din anii \'30. Guvernul ia în calcul o schimbare completă a sistemului. ”Regina s-a mândrit întotdeauna cu stilul său simplu. Nu este extravagantă niciodată. Toată lumea a auzit poveşti cu ea care merge prin palat închizând lumina - toate sunt adevărate”, au spus surse apropiate Casei Regale, dând asigurări că Elisabeta a II-a este conştienţă de situaţia financiară dificilă. Din cele 7,9 milioane de lire sterline, regina trebuie să acopere cheltuielile Casei Regale, de la banchete şi mobilier până la cavaleri şi angajaţi. Cele şapte milioane cheltuite anual în plus sunt acoperite în prezent dintr-un fond de urgenţă, care se va epuiza, însă, în 2012.

Ministrul de Finanţe a prezentat, ieri, în Parlament, bugetul Marii Britanii. Deşi economia britanică este în revenire, cu o creştere estimată pentru acest an de 1,3%, prognozele pentru 2011 au devenit mai prudente, iar noul guvern condus de David Cameron intenţionează să adopte o serie de măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar, unul dintre cele mai mari din UE. Consecinţele acestor măsuri a putea genera proteste masive, cu atât mai mult cu cât ele vor fi combinate cu creşteri de taxe pentru milioane de familii din Marea Britanie. Osborne a subliniat, însă, că numai astfel de acţiuni pot duce la scăderea deficitului ţării, estimat la 11% din PIB. Bugetul anunţat ieri va prevedea ajutoare sociale reduse, salarii îngheţate pentru bugetari, contribuţii mărite către fondul de pensii, taxe pe profit mărite cu până la 40% şi o taxă pe valoare adăugată ce ar putea ajunge până la 20%, faţă de actualul 17,5%. În schimb, taxele pentru companii vor fi reduse de la 28 de procente la 24 de procente în patru ani. Băncile vor plăti şi ele taxe mai mari şi vor fi supravegheate mult mai îndeaproape de Banca Centrală a Angliei. Pe de altă parte, aproape un milion dintre britanicii cu venituri mici vor fi scutiţi de taxa pe venit şi se va renunţa la creşterea contribuţiilor la asigurările sociale, anunţată de fostul guvern laburist.

Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a anunţat şi dizolvarea departamentului din ministerul său care se ocupa de pregătirea unei ipotetice aderări la Zona Euro a Marii Britanii. Noul guvern a promis în programul de guvernare că Marea Britanie va păstra lira sterlină şi nu va face niciun demers în vederea trecerii la euro.



12