Guvernul britanic ia în considerare o reglementare prin care companiile să plătească anual 1.000 de lire (1.150 de euro, după ultimele cotații valutare) pentru fiecare lucrător calificat al Uniunii Europene, după Brexit, arată publicația spaniolă El Mundo. Măsura, anunțată de secretarul de stat pentru imigrație Robert Goodwill în declarațiile făcute în Camera Lorzilor, a provocat o reacție explozivă a mediului de afaceri britanic, comparabilă cu anunțarea cererii listelor cu toți imigranții care lucrează în cadrul companiilor, măsură care a trebuit să fie eliminată rapid, scrie El Mundo. Conform lui Goodwill, așa-numita „taxă pentru abilitățile imigranților” (inmigration skills levy), pentru a penaliza recrutarea lucrătorilor din alte state europene, are un scop triplu: de reducere a numărului de imigranți din Regatul Unit, pentru a oferi un tratament preferențial lucrătorilor britanici, și de finanțare a cursurilor profesionale pentru trei milioane de tineri până în 2020.
Un purtător de cuvânt al Downing Street a recunoscut că măsura este luată în considerare, dar că, în prezent, este doar una dintre numeroasele opțiuni pe care Guvernul britanic le ia în considerare pentru a reduce migrația netă sub 100.000 de muncitori pe an. Măsura a fost susținută public de către mai mulți deputați conservatori și de laburistul Frank Field, care a declarat că „este oportun ca banii să fie utilizați pentru formarea muncitorilor britanici”.
Camera de Comerț din Londra a emis un comunicat împotriva măsurii controversate, reamintind că lucrătorii din UE reprezintă în prezent 15% din forța de muncă din Marea Britanie și că „impozitul pe imigrație” ar fi „o penalizare în plus” pentru multe companii care ar putea fi afectate de impactul economic al Brexit-ului.