Guvernul britanic a dat înapoi duminică în privința proiectului care viza obligarea companiilor să redacteze liste cu angajații lor străini, prezentat la mijlocul săptămânii la Congresul Partidului Conservator și care a stârnit nemulțumire și indignare, relatează AFP și Reuters.
"Nu vom cere companiilor să facă liste, să dezvăluie numele sau să își identifice angajații străini", a declarat duminică la Radio BBC ministrul apărării Michael Fallon, adăugând că acest proiect a fost 'prost interpretat'.
Acest plan menit a determina companiile să privilegieze mâna de lucru națională a fost prezentat miercuri la Congresul anual al Partidului Conservator la Birmingham de către ministrul de interne Amber Rudd și a stârnit imediat critici puternice.
Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat că Partidul Conservator "a ajuns la fund, suflând în jarul xenofobiei".
"Viziunea Theresei May (premier și lider al conservatorilor — n.r.) privind Regatul Unit după Brexit este respingătoare", a spus și prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon.
Adam Marshall, director interimar al Camerei de Comerț Britanice, a declarat că "multe companii ar fi nemulțumite să știe că forța lor de muncă străină este considerată o emblemă a rușinii".
Ministrul educației Justine Greening a apărat duminică acest proiect, explicând că ideea este de a se vedea "în ce sectoare și părți ale țării există o lipsă de profesioniști".
"Nu este vorba de date care vor fi publicate. Oamenii nu vor fi numiți sau umiliți", a spus ea la ITV.
Înăsprindu-și tonul privind migrația, premierul Theresa May a lăsat de înțeles în această săptămână că ar fi în favoarea unui 'Brexit dur', adică fără concesii față de Bruxelles și fără acces pe piața unică europeană.