Guvernul Cioloș, colecție de independenți cu afinități politice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Și-au luat țara înapoi!

Guvernul Cioloș, colecție de independenți cu afinități politice

Politică 15 Noiembrie 2015 / 18:53 2399 accesări

Premierul desemnat Dacian Cioloș este pregătit să se prezinte cu noul său Cabinet în Parlament, pentru audieri și votul de învestitură. Deși a avut aproape o săptămână pentru a-și forma o echipă de tehnocrați și independenți politic, așa cum i-a cerut președintele Klaus Iohannis, Cioloș a prezentat abia duminică lista cu cei care vor face parte din Cabinetul său. Aceasta cuprinde 22 de propuneri de miniștri, din care doi vor ocupa și funcția de vicepremier. Este vorba de Vasile Dâncu, propus pentru funcția de vicepremier și la portofoliul Dezvoltării Regionale, și Costin Grigore Borc, nominalizat la Economie, dar și pentru funcția de vicepremier. „Am urmărit să aleg oameni cu competenţă, cu experienţă. M-am orientat spre cei cu viziune profesională, care au idei şi experienţă de management. Am urmărit să avem şi un echilibru. Cred că este unul din rarele guverne cu o treime din membrii propuşi femei. Am urmărit să fie oameni profesionişti, oameni integri, oameni deschişi spre dialog”, a spus premierul desemnat.

OILE NEGRE ALE LUI CIOLOȘ Cu toate că încă de la început cuplul Iohannis - Cioloș a susținut faptul că noua echipă guvernamentală va fi compusă din tehnocrați neafiliați politic, în lista prezentată de premierul desemnat se regăsesc și câteva persoane care au afinități politice. Cel mai cunoscut dintre „independenții” lui Cioloș este sociologul Vasile Dâncu, desemnat pentru posturile de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrație Publică. Despre Dâncu se știe faptul că a fost membru al PSD, din 1999 timp de aproape zece ani, și component al așa-numitului ”Grup de la Cluj”, condus de Ioan Rus (bănuit în nenumărate rânduri de colaborare cu pedeliștii lui Băsescu). Dâncu a fost senator și europarlamentar și a mai deținut o funcție în Guvernul României în perioada 2001 - 2003, când a fost titularul portofoliului Informațiilor Publice în mandatul de prim-ministru al lui Năstase. Un alt „independent” este Cristina Guseth, propusă la Ministerul Justiției și care este directorul fundaţiei Freedom House România. Nominalizarea Cristinei Guseth, care, potrivit presei, nu are nici măcar studii juridice, a provocat stupoare în rândul judecătorilor și procurorilor din cauza legăturilor cu Monica Macovei, dar și cu miliardarul George Soros. Dincolo de un CV bogat, care nu are nicio legătură cu domeniul justiției, ONG-ista Cristina Guseth este una dintre cele mai înfocate susținătoare ale „propagandistei băsiste” Monica Macovei, un personaj care făcea pe independenta, dar care, în realitate, slujea la poarta lui Băsescu şi primea bani pentru asta. Este de notorietate un discurs al acesteia din urmă cu câțiva ani la adresa Monicăi Macovei: “Când Macovei a fost pusă ministru al Justiţiei de Traian Băsescu, a fost pusă acolo pentru că România nu ar fi aderat la UE din cauza steguleţelor roşii de pe justiţie”.

Un alt personaj care are legături cu zona Băsescu este Mihnea Motoc, actualul reprezentant al României la UE. Deși este un diplomat de carieră și pare că nu are nicio legătură cu politica, nu putem să nu evidențiem faptul că Mihnea Motoc este căsătorit cu Iulia Motoc, fost judecător al Curții Constituționale a României, care îi făcea jocurile lui Băsescu. Printre „apoliticii” lui Cioloș îi mai regăsim pe Achim Irimescu, propus pentru Ministerul Agriculturii, dar care a fost secretar de stat în acest minister între 2012 şi 2014, Adrian Curaj, propus pentru postul de ministru al Educației, fost consilier guvernamental în Cabinetul Tăriceanu și șef al Autorității Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică în Guvernul Boc, și Lazăr Comănescu, propus pentru postul de ministru de Externe, care a mai deţinut funcţia respectivă în 2008, în Cabinetul Tăriceanu. Nu în cele din urmă, îl avem pe însuși premierul desemnat, Dacian Cioloș. Deși unii îl cataloghează ca fiind tehnocrat și independent, Cioloș are afinități politice. Este de notorietate faptul că Cioloș este un apropiat al lui Băsescu și al fostului PDL, care l-au propus și susținut pentru funcția de comisar european pentru Agricultură, pe care a deținut-o până în 2014.

PROFESIONALISM La polul opus, în Cabinetul Cioloș regăsim și câteva persoane total independente politic și care au un CV impresionant. Printre acestea se numără filologul Vlad Alexandrescu, care a fost propus în funcţia de ministru al Culturii în viitorul Guvern. Vlad Alexandrescu este conferenţiar la catedra de limba şi literatura franceză a Universităţii Bucureşti, fost ambasador al României la Luxemburg, fiu al arheologului Petre Alexandrescu şi nepot al criticului Tudor Vianu. Domeniile sale de competenţă cuprind istoria ideilor (secolele XVI - XVIII), literatură franceză, pragmatică și filosofia limbajului şi hermeneutică, potrivit unui document publicat pe site-ul unibuc.ro. În 2014, şi-a susţinut teza de abilitare în filologie, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

Oamenii lui Cioloș

Lista completă cu membrii Cabinetului Cioloș:

Lazăr Comănescu - Afaceri Externe,

Petre Tobă - Afaceri Interne,

Mihnea Ioan Motoc – Apărare Naţională,

Vasile Dîncu – vicepremier şi ministru la Administraţie,

Anca Dana Dragu Paliu - Finanţe Publice,

Costin Grigore Borc – vicepremier şi ministru la Economie şi Turism,

Achim Irimescu - Agricultură şi Dezvoltare Rurală,

Victor Vlad Grigorescu - Energie, IMM-uri şi Mediu de Afaceri,

Adrian Curaj – Educaţie şi Cercetare Ştiinţifică,

Vlad Alexandrescu - Cultură,

Aura Carmen Răducu - Fonduri Europene,

Cristina Guseth - Justiţie,

Cristina Paşca Palmer - Mediu, Ape şi Păduri,

Claudia Ana Moarcăş - Muncă, Familie, Protecţie Sociale,

Marius-Raul Bostan - Societate Informaţională,

Andrei Baciu - Sănătate, retras după nominalizarea făcută de Cioloș

Elisabeta Lipă - Sport,

Marian Dan Costescu - Transporturi,

Victoria-Violeta Alexandru - ministru delegat pentru Dialog Social,

Dan Stoenescu - ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare,

Ciprian Bucur - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul și

Ioan Dragoş Tudorache - şeful Cancelariei Primului ministru.

După ce Cioloș a anunțat echipa cu care vrea să guverneze, formațiunile politice vor decide dacă îi vor vota Cabinetul în Parlament. Dacă PNL, UNPR, PSD și minoritățile au anunțat că vor susține echipa lui Cioloș, cei de la ALDE au spus că nu votează noul Executiv. Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a făcut un apel către partidele parlamentare să nu voteze Guvernul Cioloş, argumentând că un Cabinet format din tehnocraţi, fără membri numiţi prin negociere politică, excede cadrelor democratice şi chiar constituţionale. Lista noului Cabinet şi programul de guvernare vor fi înaintate luni conducerii Parlamentului, pentru ca apoi să înceapă audierea candidaţilor pentru portofoliile ministeriale în comisiile de specialitate ale legislativului. Potrivit acestui calendar, audierile ar urma să fie finalizate marţi, când ar putea avea loc şi votul de învestire. Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi. În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL - 176, UNPR - 64, ALDE - 37, UDMR - 25, PND - 12, grupul minorităţilor naţionale - 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.

Șeful Institutului Oncologic din Cluj, noua propunere pentru funcția de ministru al Sănătății

Noua propunere a premierului desemnat, Dacian Cioloș, pentru postul de ministru al Sănătății este Patriciu Achimaș-Cadariu, șeful Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, după ce Andrei Baciu, propus inițial pentru acest portofoliu, a fost retras.

Potrivit unor surse oficiale, Patriciu Achimaș-Cadariu este următoarea propunere a premierului interimar pentru funcția de ministru al Sănătății.

În vârstă de 39 de ani, medicul Patriciu Achimaș-Cadariu conduce de trei ani Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca.

Propunerea inițială a lui Dacian Cioloș pentru postul de ministru al Sănătății a fost Andrei Baciu, în vârstă de 29 de ani.



12