Guvernul „combate evaziunea fiscală” în ciuda directivelor UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CE nu este de acord : Cu tupeu înainte

Guvernul „combate evaziunea fiscală” în ciuda directivelor UE

Eveniment 29 Mai 2010 / 00:00 663 accesări

O ŞTIM! Cel mai colorat steag cu care actualul Guvern scoate ochii românilor este combaterea evaziunii fiscale! În spatele steagului mai fâlfâie alte câteva steguleţe mai mici, inscripţionate cu deja sintagmele „reducerea cheltuielilor bugetare” şi “sporirea veniturilor”! Până aici toate bune! Guvernul are voie să arunce cu praf de orice culoare vrea (orange) în ochii românilor. Problema este însă că, potrivit specialiştilor de la Deloitte, măsurile trâmbiţate şi impuse în scopul nobil de combatere a evaziunii fiscale încalcă flagrant legislaţia comunitară, Guvernul riscând sancţiuni drastice din partea UE. În proiectul de lege dat în lucru, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, se menţionează înfiinţarea de puncte de control fiscal pentru plata TVA la achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, zahăr şi materiale de construcţie. \"Instituirea unor astfel de bariere de comerţ înseamnă încălcarea principiului fundamental al liberei circulaţii a mărfurilor, consimţit de statul român prin semnarea Tratatului de Aderare. O astfel de acţiune va fi, cu siguranţă, amendată prompt de instituţiile europene şi statul român s-ar putea afla în postura de a suporta costuri semnificative\", a explicat Pieter Wessel, partener în cadrul firmei de consultanţă Deloitte.

SUPERTAXE PE LUX. De asemenea, proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede reintroducerea accizelor pentru unele produse de lux, cum ar fi blănurile, parfumurile sau bijuteriile, de asemenea o încălcare flagrantă a prevederilor Tratatului privind Funcţionarea UE. „În aceste condiţii, toţi cei care vor fi nevoiţi să achite aceste taxe vor putea cere restituirea lor de la statul român. Mai mult, Comisia Europeană (CE) a sesizat deja România în legătură cu această încălcare a legislaţiei comunitare, iar statul român a fost de acord să elimine aceste accize interne, începând cu 1 ianuarie 2010\", a adăugat Wessel.

FĂRĂ ANTREPOZITE DE DEPOZITARE? FĂRĂ EXPLICAŢIE!. Mai mult, începând cu 1 august 2010, ordonanţa de urgenţă propune să fie interzisă funcţionarea antrepozitelor de depozitare de produse accizabile, adică alcoolul, tutunul şi produsele energetice. În opinia specialiştilor de la Deloitte, această măsură, de asemenea neagreată de CE, va reprezenta un obstacol în plus pentru desfăşurarea comerţului cu aceste produse, încălcând principiul securităţii juridice (deoarece fiecărui contribuabil trebuie să i se poată planifica activitatea pe termen lung, având garanţia stabilităţii legislaţiei – n.r.) şi directivele Consiliului Concurenţei. Potrivit lui Wessel, deşi se impun anumite măsuri de austeritate, având în vedere nevoile bugetare din acest moment, măsurile anunţate în proiectul OG pentru combatarea evaziunii fiscale ar putea avea costuri mult prea mari pentru a le justifica implementarea!!!

DACĂ NU CURGE, PICĂ. În contextul în care specialiştii internaţionali explică imposibilitatea funcţionării acestui sistem şi insurmontabilele greutăţi pe care care le-ar avea Guvernul în ceea ce priveşte implementarea, motivaţiile ordonanţei de urgenţă sunt cel puţin hilare. Textul Guvernului susţine că măsurile ar fi luate deoarece este nevoie urgentă de combaterea fraudei fiscale în domeniul TVA, dar şi de stabilirea unor standarde minime comune pentru înregistrarea şi scoaterea din evidenţă a persoanelor impozabile care efectuează operaţiuni de comerţ intracomunitar. De asemenea, guvernanţii vor să asigure, astfel, o mai bună monitorizare a operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni cu produse accizabile şi vor ca, prin aceste măsuri, să crească gradul de colectare a veniturilor bugetare. Cu alte cuvinte, în ciuda opoziţiei de anul trecut a CE şi a procedurilor de infringement, Guvernul vrea să scoată repede nişte bănuţi pe spatele operatorilor economici din această zonă, bazându-se, desigur, pe întârzierile provocate de birocraţie. La noi, dat fiind faptul că ordonanţa este „de urgenţă”, lucrurile se vor mişca repede! Până ajung protestele operatorilor la CE, până trimite CE atenţionare, până avertizează şi până propune procedura de infringement, Guvernului îi mai pică nişte miliarde. După care, potrivit experienţei de anul trecut, Guvernul se face că n-a primit scrisoarea oficială a Comisiei, că o secretară a uitat să o înregistreze sau că fostul ministru a încurcat hârtiile şi, în cele din urmă, după mai multe luni de discuţii, decizii, comitete şi comiţii, va da dreptate organului internaţional. Că doar Guvernul a acumulat experienţă, cel puţin anul trecut, când a „manageriat” şapte proceduri de infringement. Pentru cei care chiar muncesc, aceste tergiversări se traduc în bani pierduţi, în pierderea statutului pe piaţa naţională şi internaţională, în scăderea rating-ului României şi în transformarea în utopie a atât de intens vehiculatei creşteri economice sprijinite de sectorul privat.

ŞI ANALIŞTII INTERNAŢIONALI „S-AU PRINS DE SCHEMĂ”. Pe cine mai înşală Guvernul? \"Deşi nota de fundamentare a proiectului semnalează încălcarea reglementărilor comunitare, Guvernul se bazează, probabil, pe o reacţie întârziată din partea reprezentanţilor CE, mizând pe procedurile complexe şi de durată care conduc la declanşarea procedurii de infringement\", a mai explicat Wessel.



12