Guvernul creşte impozitele şi taxele locale cu 16%

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce mai pregătesc călăii...

Guvernul creşte impozitele şi taxele locale cu 16%

Eveniment 27 Martie 2012 / 00:00 536 accesări

MAJORĂRI CU RATA INFLAŢIEI De parcă nu era suficient de strâns laţul pus de guvernanţi la gâtul românilor, oficialii Ministerului Finanţelor pregătesc şi o piatră de moară care să ne fie atârnată de picioare. Conform unui proiect de hotărâre iniţiat de Ministerul Finanţelor, impozitele şi taxele locale ar urma să crească începând cu anul viitor cu 16,05%, reprezentând rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012. „În concordanţă cu prevederile Codului Fiscal, se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotărâre a Guvernului, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012“, se arată în document.

ULTIMA MODIFICARE, ÎN 2010 Directorul executiv al Serviciului Public de Impozite Constanţa, Virginia Uzun, a declarat că ultima modificare a impozitelor cu rata inflaţiei a fost aplicată în 2010, când românii au plătit cu 20,49% mai mult faţă de 2009. Ministerul estimează că, prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creşte cu 891 milioane lei. Aceiaşi oficiali ai MF nu s-au gândit probabil şi la faptul că salariile românilor nu au crescut cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani şi că veniturile au scăzut în funcţie de preferinţele guvernanţilor.

CODUL LUI BĂSESCU Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat că prevederea Codului Fiscal prin care impozitele şi taxele locale să fie indexate o dată la trei ani cu rata inflaţiei a fost votată în 2006 în baza unui proiect de lege promovat şi promulgat de preşedintele Băsescu. „Băsescu cel drag, pe care l-am votat cu toţii, spunea: „domne’, eu am fost primar, eu vreau descentralizare, eu ştiu ce înseamnă să vină Guvernul şi să le impună primarilor”. Prin urmare, a dat acest Cod Fiscal şi, vrei, nu vrei, indexezi impozitele. În mod normal, trebuie să lase la latitudinea primarilor. Eu, spre exemplu, nu aş fi majorat, dar ne obligă Guvernul. Să ne trăiască, că l-am votat!“, a declarat Mazăre. El a explicat că, pentru bugetele locale, indexarea este un lucru bun, pentru că vor creşte veniturile, însă cei care vor fi năpăstuiţi vor fi românii de rând, care vor trebui să scoată cu 16% mai mult din buzunare pentru plata impozitelor. „E vorba de oamenii care şi aşa erau cocoşaţi după ce le-au fost impozitate pensiile, le-au scăzut salariile, iar preţurile au crescut toate. Acum vor trebui să plătească mai mult şi să-l aplaude pe Băsescu, că văd că nu mai iese nimeni în stradă. S-a terminat cu revoluţia în România“, a mai spus Mazăre.



12