Guvernul dă LEGE SPECIALĂ pentru apa minerală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul dă LEGE SPECIALĂ pentru apa minerală

Social 22 Februarie 2019 / 08:40 991 accesări

Exploatarea apelor minerale, modul de ambalare și etichetare a acestora, redeventele plătite și alte prevederi legate de domeniu vor fi reglementate de legea resurselor hidrominerale, proiectul fiind pus în dezbatere publică de Ministerul Economiei, informează Mediafax.

Legea resurselor hidrominerale reglementează activitățile de prospecțiune, exploatare, protecţie și valorificare a apele minerale naturale, apele de izvor, apele de masă din surse subterane, apele minerale terapeutice, apele geotermale, precum și apele minerale medicinale și gazele necombustibile.

Perimetrele de explorare/exploatare scoase la concurs de oferte se stabilesc de către A.N.R.M. și Secretariatul General al Guvernului, prin ordin comun.

Proiectul introduce recunoașterea oficială pentru apa de izvor. și prevede obligativitatea încheierii unui contract de concesiune pentru apele de izvor cu A.N.R.M. și pentru apele de masă cu A.N.A.R.

Nu se mai percep taxe de către A.N.R.M. pentru activități de prospecțiune, explorare și exploatare.

Contractul de concesiune se poate acorda pentru cel mult 49 de ani, după care concesiunea încetează.

De asemenea, legea propusă prevede condiţiile de plată a redevenţelor, precum şi sancţiunile pentru neîndeplinirea obligaţiilor de către titularii de permise şi licenţe. Redevenţa pentru exploatarea apei minerale, apei de izvor sau a apei de masă îmbuteliate se stabileşte astfel: a) 4,0 Euro/m3 pentru apa minerală naturală îmbuteliată; b) 4,0 Euro/m3 pentru apa de izvor îmbuteliată; c) 4,0 Euro/m3 pentru apa de masa îmbuteliată; d) 0,1 Euro/m3 pentru apa medicinala îmbuteliată; e) 0,1 Euro/m3 pentru apa minerală terapeutică utilizată în balneaţie; f) 0,00 Euro/m3 pentru apa geotermală și pentru apa minerală naturală utilizată la buvetele publice.

Fac obiectul redevenței numai cantitățile de resurse hidrominerale comercializate; nu fac obiectul plății redevențelor cantitățile de apă deversată controlat în vederea menținerii caracteristicilor calitative ale acestora.

Actul normativ introduce obligativitatea contorizării apelor de masă și implicit redevențierea lor.

O altă prevedere este obligativitatea inscripționării pe etichetele apelor de masă, a sursei de îmbuteliere.

Sunt interzise inscrierea și utilizarea pe ambalaje, etichete și în publicitatea de orice fel, a indicațiilor care atribuie unei ape minerale naturale proprietăți referitoare la prevenirea, tratarea sau vindecarea unor boli umane. Pe etichete pot fi înscrise indicații precum: ,,stimuleaza digestia”, ,,poate facilita funcțiile hepato-biliare” sau indicații similare, dacă acestea nu contravin altor prevederi din lege.



12