Noul Executiv elen şi-a început activitatea printr-o reducere cu 30% a salariilor miniştrilor săi, a anunţat prim-ministrul Antonis Samaras, care le-a cerut membrilor Cabinetului său să vorbească mai puţin cu presa şi să se pună de acord în prealabil, înainte de ieşirea cu vreo declaraţie în public. Guvernul elen are însă probleme încă din prima zi. Noul ministru Finanţelor, Vassilis Rapanos, în vârstă de 65 de ani, a fost spitalizat ieri după-amiază, după ce a leşinat. Acesta urma să depună jurământul vineri seara. Unul dintre veteranii implicaţi în gestionarea ţării, apropiat de socialişti, şi în acelaşi timp preşedinte al Uniunii Băncilor Greceşti, acest adevărat „pivot” al noii coaliţii guvernamentale care reuneşte dreapta, socialiştii şi stânga moderată, a participat de asemenea la efortul de restructurare a datoriei, care a permis Atenei să beneficieze în martie de o ştergere a unor datorii în valoare de 107 miliarde de euro, deţinute de către creditori privaţi.
Guvernul Samaras este dominat de parlamentari din partidul conservator Noua Democraţie. Partidele socialist (PASOK) şi Stânga Democratică au numai doi reprezentanţi în Cabinet, după ce le-au interzis parlamentarilor lor să ia parte. Se crede că mulţi nu vor să fie asociaţi cu măsurile de austeritate. Decizia partenerilor de coaliţie ai Noii Democraţii de a nu participa în totalitate la cabinet ar putea submina eficienţa noii echipe. Toate cele trei partide au semnat un acord prin care susţin în totalitate coaliţia, chiar şi fără reprezentare în cabinet.
Troica de creditori ai Greciei urmează să ajungă luni la Atena, pentru a evalua progresele făcute de Atena în consolidarea economiei naţionale şi implementarea programului de rigoare adoptat în schimbul unor fonduri de salvare acordate de UE şi FMI. Totodată, Fondul European pentru Stabilitate Financiară ar putea debloca un miliard de euro pentru Grecia, în cadrul pachetului de asistenţă financiară, până la sfârşitul lunii iunie. Grecia şi-a luat angajamentul să reducă semnificativ cheltuielile publice, în schimbul a 240 de miliarde de euro, promişi de UE şi FMI, şi în schimbul anulării a 100 de miliarde de euro datorii către creditori privaţi.