Guvernul fără PD, validat de Parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul fără PD, validat de Parlament

Politică 04 Aprilie 2007 / 00:00 649 accesări

Deputaţii şi senatorii s-au reunit, ieri după-amiază, pentru a vota propunerea premierului Călin Popescu Tăriceanu privind restructurarea Guvernului, ca soluţie pentru depăşirea crizei politice. Tăriceanu a cerut Parlamentului şi revocarea miniştrilor democraţi, precum şi aprobarea listei nominale a noului Executiv. Toţi candidaţii propuşi pentru funcţiile de ministru au fost validaţi de către comisiile parlamentare de specialitate înaintea şedinţei celor două Camere reunite.

Tăriceanu îşi asumă răspunderea pentru Guvernul propus

În discursul său în plen, Tăriceanu a declarat că “noua agendă a României după aderarea la UE poate fi gestionată doar de un Guvern restructurat, care să se detaşeze de simpla luptă pentru putere şi influenţă, de crizele, incidentele şi tensiunile curente manifestate în cei doi ani de mandat”. El a apreciat că decizia Parlamentului în privinţa restructurării Guvernului reprezintă un moment de cotitură pentru România, o alegere fundamentală pentru ce se va întîmpla cu ţara în perioada următoare. Agenda reală a României a fost parazitată în ultimii doi ani de teme de bruiaj, precum "alegeri anticipate sau bileţele", ca şi de jocuri de culise care au redus încrederea şi energia structurilor puterii prin declaraţii agresive, a mai afirmat premierul, adăugînd: "Guvernul care este astăzi în faţa Parlamentului vine nu doar cu o structură nouă, ci şi cu un angajament ferm pentru a rămîne ancorat în agenda reală a României şi cu un refuz categoric de a consuma banii publici pe subiecte care ar trebui să ajungă la coşul de gunoi”. Tăriceanu a apreciat că Parlamentul este principalul partener al Guvernului şi a solicitat votul Legislativului pentru restructurarea Cabinetului, arătînd că este fundamental ca Parlamentul şi Guvernul să se susţină reciproc şi să coopereze pentru finalizarea integrării în UE. Premierul a precizat că îşi asumă răspunderea pentru Guvernul propus şi i-a invitat pe parlamentari să îşi asume, la rîndul lor, răspunderea pentru a proteja România de riscuri reale, arătînd că instabilitatea politică din ultima perioadă a diminuat şi - dacă va continua - va diminua în viitor capacitatea Executivului de a menţine ritmul integrării. El a arătat totodată că restructurarea Guvernului reprezintă un motiv de teamă pentru acei politicieni care s-au învăţat să genereze crize, să distrugă parteneriate, să elimine adversari, să utilizeze puterea şi instituţiile puterii în scopuri pur politice, dar fără să construiască nimic, care au transformat comunicarea publică din România într-un spectacol ieftin dominat de senzaţional şi de scandaluri, care nu pot finaliza la timp obiectivele, care s-au obişnuit cu politica demagogică şi populistă, care fac promisiuni neacoperite şi folosesc banul public pentru cumpărarea de voturi.

Geoană: PSD adoptă o poziţie responsabilă privind necesitatea deblocării instituţionale

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, de la tribuna Camerelor reunite, că formaţiunea sa a decis să voteze guvernul restructurat, fără PD, asumîndu-şi astfel o poziţie responsabilă privind necesitatea deblocării instituţionale. Geoană a precizat că votul dat de PSD nu este un vot de încredere sau un cec în alb. Potrivit liderului social-democrat, formaţiunea sa va fi extrem de vigilentă în ceea ce priveşte activitatea noului guvern şi intransigentă atunci cînd promisiunile făcute nu vor fi onorate. Geoană a mai spus că, deşi PSD va acorda un vot noului guvern, îşi va păstra întreaga independenţă de vot. Totodată, liderul PSD le-a urat democraţilor bun venit în opoziţie: „Nu fiţi supăraţi pe noi, fiţi supăraţi pe Traian Băsescu, care a lucrat doi ani ca să vă trimită în opoziţie! Bine aţi venit!”. În schimb, liderul deputaţilor PD, Cristian Rădulescu, a anunţat că PD nu va participa la votul unei formule guvernamentale izvorîte dintr-o "lovitură de palat", iar liderul PRM, Vadim Tudor, a afirmat că PRM va vota împotriva Guvernului "minoritar, minor şi misogin" propus de Tăriceanu. Deputatul PC, Bogdan Pascu, care l-a atacat dur, în discursul din plen, pe Băsescu, a afirmat şi el că PC nu va vota noul Guvern pe motiv că din el face parte şi UDMR.

Cabinetul restructurat, validat în absenţa PD şi PLD

Proiectul de hotărîre privind remanierea guvernamentală propusă de Tăriceanu a fost aprobat de Parlament cu 272 de voturi “pentru”, 68 “împotrivă” şi două abţineri. După aprobarea proiectului, parlamentarii PD şi PLD au părăsit sala de plen, iar procedura de vot asupra componenţei noului Cabinet propus de Tăriceanu a avut loc în absenţa acestora. Rezultatul oficial al votului secret cu bile a fost anunţat în plen de secretarul Senatului, Valentin Zoltan Puskas: 302 voturi "pentru" şi 27 de voturi "împotrivă". El a precizat că la vot au fost prezenţi 329 de parlamentari. Pentru ca noul Cabinet să fie validat de Parlament, erau necesare 235 de voturi favorabile. Cabinetul Tăriceanu restructurat a obţinut mai multe voturi decît cel iniţial - 265 de voturi favorabile. Avînd în vedere numărul de voturi favorabile, care îl depăşeşte pe cel al voturilor însumate ale PNL, UDMR, PSD şi minorităţi, este posibil ca noul Guvern să fi fost votat şi de parlamentari de la PC sau PRM. "Cred că votul semnifică evident o dorinţă necesară de a asigura stabilitatea politică în România, premisă elementară pentru ca o ţară să poată prospera şi transfera tot ceea ce se realizează la nivelul Executivului către cetăţeni. Aceşti cetăţeni aşteaptă o viaţă mai bună şi nu certuri şi conflicte permanente între instituţii", a spus Tăriceanu, după votul din plen. Potrivit premierului, Guvernul va începe să funcţioneze în noua formulă după depunerea jurămîntului de către miniştri, moment care trebuie stabilit de către preşedintele ţării, conform atribuţiilor acestuia.



12