Guvernul francez a făcut greşeli în gestionarea protestelor vestelor galbene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premierul recunoaşte

Guvernul francez a făcut greşeli în gestionarea protestelor vestelor galbene

Externe 17 Decembrie 2018 / 16:28 633 accesări

Premierul francez, Edouard Philippe, a recunoscut că guvernul său a făcut „greşeli” în gestionarea protestelor „vestelor galbene” şi a precizat că măsurile luate de Franţa pentru a le face pe plac protestatarilor vor costa 10 miliarde de euro şi vor duce deficitul bugetar în 2019 peste limita impusă de UE, scrie Politico, informează News.ro. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a oferit mai multe concesii protestatarilor, printre care şi o creştere a salariului minim cu 100 de euro pe lună. Philippe a precizat într-un interviu acordat Les Echos că această majorare nu se va aplica tuturor celor care câştigă salariul minimi, pentru că va fi implementată printr-un bonus care ia în considerare venitul întregii gospodării. Dar, a adăugat el, guvernul „va mări numărul gospodăriilor eligibile pentru bonus, care va creşte de la 3,8 milioane la 5 milioane”. „Acest lucru ar putea fi surprinzător, dar 1,2 milioane dintre muncitorii care câştigă salariul minim se află în primele 30% cele mai bogate gospodării franceze. Scopul nostru este să creştem puterea de cumpărare a gospodăriilor din clasa mijlocie; acest lucru a fost cerut de Vestele Galbene”, a afirmat Philippe.

Macron a propus măsuri care vor duce deficitul bugetar al Franţei peste limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) impusă de UE. Anterior, deficitul era aproximat la 2,8%. „Acţionăm cu precauţie şi luăm mai multe de măsuri privind mediul de afaceri şi cheltuielile care ar trebui să aducă deficitul la aproximativ 3,2% în 2019”, a declarat Philippe. O astfel de măsură va fi limitarea reducerii unui impozit asupra corporaţiilor, care se va aplica acum doar companiilor cu o cifră de afaceri sub 250 de milioane de euro. Prim-ministrul a declarat că parlamentul va analiza şi cererea vestelor galbene privind referendumurile la iniţiativa cetăţenilor, care le-ar permite cetăţenilor să iniţieze un referendum prin strângerea a 700.000 de semnături sau 1,5% din numărul votanţilor înregistraţi. „Nu văd cum cineva ar putea fi împotriva acestui principiu. Referendumul poate fi un instrument bun într-o democraţie, dar nu privind orice subiect şi nu în orice condiţii”, a precizat Philippe.

El a recunoscut şi că guvernul a făcut „greşeli” în gestionarea protestelor şi că „nu a ascultat destul”.

„Cred în continuare că Vestele Galbene vor să transformăm ţara. Le transmit că le împart nerăbdarea. Vom continua să reparăm ţara implicându-i mai mult”, a afirmat Philippe.

Taguri articol


12