Guvernul grec a închis televiziunea publică ERT

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reorganizarea audiovizualului public

Guvernul grec a închis televiziunea publică ERT

Externe 13 Iunie 2013 / 00:00 410 accesări

Guvernul grec a anunţat marţi şi a pus imediat în aplicare măsura de închidere a canalelor televiziunii publice ERT, într-o demonstraţie de forţă inedită împotriva sindicatelor, la presiunea creditorilor săi internaţionali. Posturile radio-televiziunii publice ERT au încetat să mai emită marţi, la scurt timp după ora 23.00, sediul principal, situat pe un munte din apropiere de Atena, fiind neutralizat de poliţie. Această măsură a generat o ruptură în cadrul coaliţiei guvernamentale conduse de premierul conservator Antonis Samaras: două dintre partidele de coaliţie au dezaprobat închiderea şi au anunţat că nu vor vota această măsură când decretul va fi prezentat Parlamentului pentru validare. Radio-televiziunea publică ERT din Grecia, a cărei istorie datează din anii ’50, are aproape 2.700 de angajaţi, dintre care 677 sunt jurnalişti.

Ieri, Guvernul grec a anunţat că a elaborat un proiect de lege pentru reorganizarea audiovizualului public din Grecia. Acest proiect de lege, care trebuie analizat de cele trei partide din coaliţia guvernamentală şi a fost depus la Parlament, pentru a fi adoptat, prevede constituirea unei societăţi publice care va fi deţinută de statul grec dar care va avea propria organizare administrativă şi economică şi va funcţiona sub egida statului, se arată în primul articol din acest proiect de lege. Decizia închiderii ERT a fost anunţată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Simos Kedikoglou. El a asigurat că acest serviciu public în care grevele s-au multiplicat în ultimele luni, în semn de protest faţă de planurile de restructurare, se va redeschide sub o altă formă, cu un număr redus de salariaţi. Toţi salariaţii actuali ai ERT, în număr de 2.656, vor primi o compensaţie şi vor fi autorizaţi să ceară din nou un loc de muncă în noua structură.

Această măsură radicală şi fără precedent a fost anunţată fără preaviz, în momentul în care reprezentanţii creditorilor Greciei (UE-BCE-FMI) sunt la Atena. ERT aparţine unor organisme de stat multiple, care urmează să fie restructurate sau să fuzioneze în virtutea protocolului semnat între Grecia şi creditorii săi. După anunţarea deciziei, reacţiile sindicale şi politice au fost foarte vehemente. La scurt timp după anunţul Guvernului, mii de persoane s-au îndreptat spre clădirea principală a ERT, la periferia de nord a Atenei, pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de televiziunea publică. Aproximativ 500 de persoane s-au reunit în faţa clădirii ERT din Salonic, în nordul Greciei. Sindicatul jurnaliştilor, Poesy, a făcut apel la o grevă imediată de susţinere în mediul privat. ”Este ilegal. Guvernul a oprit principalul post de emisie. Seamănă mai mult cu guvernarea lui Ceauşescu decât cu o democraţie”, a declarat preşedintele principalului sindicat al salariaţilor televiziunii, Panayotis Kalfayanis.

Principalele confederaţii sindicale ale sectorului privat şi public din Grecia, GSEE şi Adedy, au anunţat declanşarea unei greve generale de 24 de ore astăzi şi pichetarea sediului ERT din Atena, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a închide acest post.

PIAŢĂ EMERGENTĂ Grecia a devenit prima naţiune dezvoltată retrogradată la statutul de piaţă emergentă de furnizorul de indici de referinţă şi soluţii de management al riscurilor financiare MSCI, după ce indicele bursei de la Atena a scăzut din 2007 cu 83%. Grecia nu a reuşit să îndeplinească criteriile privind obligaţiunile şi facilităţile de creditare, vânzarea în lipsă (short selling) şi transferabilitatea, susţine MSCI, care gestionează active de 7.000 de miliarde de dolari. Grecia se confruntă cu al şaselea an de recesiune, dar ar putea reveni pe creştere, anul viitor.

Taguri articol


12