Guvernul închide aproape jumătate din spitalele din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Murim liniştiţi acasă : Sănătatea, la un pas de colaps!

Guvernul închide aproape jumătate din spitalele din România

Sănătate 11 Mai 2010 / 00:00 706 accesări

Guvernul urmează să închidă 150-200 de spitale din cele aprox. 450 existente în întreaga ţară, iar personalul din unităţile medicale va fi redistribuit, în funcţie de nevoi, decizia fiind luată în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit unor surse oficiale. Cifra aproximativă a spitalelor care ar trebui închise a fost prezentată chiar de preşedintele Băsescu, la întâlnirea cu parlamentarii puterii. Potrivit unor surse participante la discuţii, angajaţii celor 150, maximum 200 de spitale, ar urma să fie redistribuiţi în alte unităţi sanitare, chiar în cele de asistenţă socială, cum ar fi azilele de bătrâni. Parlamentarii i-au cerut însă preşedintelui ca măsura convenită cu FMI să fie pusă în practică doar după descentralizarea sistemului sanitar, astfel încât autorităţile locale să facă selecţia, în funcţie de eficienţa unităţilor.

ANGAJAMENTE PE SPATELE ASIGURAŢILOR. Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI şi Comisia Europeană să introducă sistemul de coplată pentru serviciile medicale, iar ponderea scutirilor de la obligaţia de a efectua această plată să nu depăşească un nivel limitat, conform înţelegerii cu cele două instituţii. Proiectul privind coplata în sistemul medical a fost prezentat Guvernului de către conducerea Ministerului Sănătăţii la sfârşitul lunii aprilie, dar reprezentanţii Ministerului Finanţelor au solicitat atunci, în şedinţa de guvern, ca documentul să fie refăcut, atenţionând că o serie de prevederi din document pun în continuare presiune asupra bugetului. Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an, astfel că pacienţii vor plăti consultaţii, investigaţii, spitalizarea până la o sumă cumulată a bonurilor de 600 lei.

SĂNĂTATEA, ÎN STRADĂ. Federaţia „Solidaritatea sanitară” din România cere Guvernului să nu adopte măsura reducerii fondului de salarii pentru sectorul sanitar cu 25% şi să ia în considerare o a treia variantă pentru redresarea economică a ţării, ameninţând cu proteste în cazul în care măsura reducerii va fi aplicată. Sindicaliştii atrag atenţia că această măsură va avea un impact major atât asupra salariaţilor din sistem, reducând câştigurile salariale, dar şi asupra sănătăţii populaţiei din cauza migraţiei personalului din acest sector. Federaţia “Solidaritatea sanitară” mai spune că în ultimele zile s-a înregistrat o creştere bruscă şi fără precedent a numărului de angajaţi din sistemul sanitar care se interesează în privinţa demersurilor necesare pentru a pleca la muncă în străinătate şi că aplicarea planului de reducere a cheltuielilor de salarii îi va face pe angajaţii din sectorul sanitar să iasă în stradă. Comitetul director al Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” propune Guvernului o a treia variantă pentru redresarea economică a ţării, axată pe reintroducerea impozitului progresiv, readucerea nivelului contribuţiei la asigurările sociale la nivelul din 2004, creşterea bazei de impozitare pentru contribuţia la asigurările sociale şi de sănătate, reducerea cheltuielilor publice prin depolitizarea tuturor funcţiilor de conducere din sectorul public şi reducerea evaziunii fiscale.

FĂRĂ PRECEDENT. Nici reprezentanţii Sindicatului “Sanitas”, filiala Constanţa, nu sunt de acord cu măsurile de criză luate la nivel de ţară. “Cine se face răspunzător de situaţia în care suntem în momentul de faţă trebuie să plătească, fără nicio discuţie. Şi nu trebuie să scape. Criza de faţă nu se rezolvă doar pe spatele bugetarilor şi a pensionarilor. Trebuie cu toţii să contribuim la rezolvarea acestei situaţii dramatice în care ne aflăm, ar fi trebuit să fie făcut un mesaj de coeziune către întreaga populaţie, să fi fost trimis un mesaj clar, să ştim exact ce ne aşteaptă şi cât va dura această situaţie. Nimeni nu a spus însă nimic, nu se ştie nimic concret”, a declarat preşedintele Sindicatului “Sanitas” Constanţa, Nicolae Manea. Liderul susţine că trebuie disponibilizaţi toţi bugetarii care au fost angajaţi din 2009 şi până în prezent, trebuie tăiate toate salariile care au fost mărite de la începutul anului 2010, trebuie luate măsuri drastice de reducere a cheltuielilor pentru fiecare minister în parte, până la limita de supravieţuire. “Dacă vor fi diminuate fondurile de salarii în Sănătate se va pleca pe capete, se va ajunge la o migrare a forţei de muncă fără precedent, până la intrarea în colaps. Şi aşa în Sănătate bugetul este doar pentru supravieţuire, din toate punctele de vedere”, a mai declarat Manea. În cazul în care glasul sindicaliştilor din Sănătate nu va fi ascultat, ei promit mişcări sindicale de proporţii. Sindicatul “Sanitas” şi-a dat acordul să participe la mitingul din Piaţa Victoriei organizat de marile confederaţii. “Vom pregăti o surpriză şi la Constanţa, la finele lunii”, a mai declarat liderul de la Constanţa.



12