Guvernul irakian a aprobat retragerea trupelor americane pînă în 2011

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul irakian a aprobat retragerea trupelor americane pînă în 2011

Externe 17 Noiembrie 2008 / 00:00 447 accesări

Parlamentul irakian urmează să se pronunţe definitiv asupra acordului de securitate cu SUA, în 24 noiembrie, a declarat vicepreşedintele Legislativului, Khaled al-Attiyah, după ce, ieri, Guvernul a aprobat acordul de securitate care prevede retragerea totală a trupelor americane pînă la sfîrşitul lui 2011. Acordul de securitate mai prevede şi ca dosarele deţinuţilor irakieni din custodia americană să fie transferate justiţiei irakiene, a anunţat un oficial. Acordul a fost adoptat de 27 dintre cei 38 membri prezenţi ai Consiliului de Miniştri. Premierul avea nevoie de o majoritate de două treimi.

Acordul va oferi un cadru juridic prezenţei soldaţilor americani, avînd în vedere că mandatul ONU sub care acţionau de încheie la 31 decembrie. Potrivit unor surse guvernamentale, acordul prevede retragerea forţelor americane din oraşe şi localităţi la sfîrşitul lui iunie 2009 şi retragerea totală din Irak la sfîrşitul lui 2011. De asemenea, dosarele celor 16.400 irakieni deţinuţi de armata americană vor fi transferate Guvernului irakian, iar justiţia irakiană îi va elibera pe cei împotriva cărora nu există acuzaţii şi îi va judeca pe presupuşii vinovaţi. Textul acordului SUA-Irak, negociat aprins timp aproape un an, prevede retragerea celor 150.000 de militari americani repartizaţi în mai mult de 400 de baze, la opt ani de la declanşarea invaziei. Odată adoptat, textul cu 31 de articole va fi prezentat Parlamentului, care îl poate aproba cu majoritatea simplă. Preşedinţia colectivă, Consiliul Prezidenţial, va trebui să-şi de de asemenea acordul, înainte ca textul să fie semnat de premierul al-Maliki şi de preşedintele SUA, George W. Bush. Casa Albă a salutat textul ca fiind ”un acord bun, ce mulţumeşte ambele părţi”. În privinţa imunităţii acordate militarilor americani, punct sensibil, un comitet comun va fi cel care va stabili dacă un militar american suspectat de vreo infracţiune era în misiune sau nu şi dacă poate fi predat tribunalelor irakiene. De asemenea, Irakul va avea dreptul, dacă va dori, să verifice materialul american care intră sau iese pe la frontierele sale.

Liderul radical şiit Moqtada al-Sadr, inamic al americanilor, a cerut vineri ţărilor musulmane să protesteze faţă de proiectul de acord şi a anunţat formarea unei noi miliţii de rezistenţă împotriva ocupantului.



12