Consiliul italian de Miniştri, reunit la Napoli, în sudul Peninsulei, a aprobat pachetul de măsuri pentru siguranţă care vizează în special cetăţenii romi, au anunţat surse ministeriale, citate de agenţia de presă ANSA. Potrivit acestor surse, în cursul şedinţei a fost discutată şi posibilitatea de a prevedea, în pachetul de siguranţă, crearea unor patrule mixte, formate din militari şi membri ai forţelor de ordine. Propunerea a fost însă respinsă. Presa italiană anunţa anterior că măsurile vor lua forma unui decret de lege care fixează la doi ani, faţă de zece cum era anterior, pedeapsa minimă pentru care un imigrant condamnat de justiţia italiană va fi expulzat. Intrarea clandestină în ţară va fi circumstanţă agravantă pentru cei care se fac vinovaţi de delicte, antrenînd suplimentarea automată a pedepsei cu o treime. Decretul, aplicabil imediat, va fi însoţit de un proiect de lege adoptat rapid de Parlament, pînă la vară, potrivit ministrului de Interne, Roberto Maroni, care este membru al partidului antiimigranţi Liga Nordului.
Mai multe mii de persoane au manifestat, la Napoli, pentru a denunţa politica lui Silvio Berlusconi, care a organizat prima şedinţă a Guvernului său în acest oraş. Măsuri împotriva imigraţiei clandestine şi pentru rezolvarea crizei deşeurilor care afectează frecvent Napoli, de mai mult de zece ani, urmează să fie anunţate la finalul şedinţei. De la imigranţi clandestini la şomeri, asociaţii de protecţie a mediului şi comitete cetăţeneşti care denunţă politica autorităţilor locale în materie de gestionare a deşeurilor, zece manifestaţii diferite au avut loc în centrul oraşului, sub protecţia poliţiei. Şedinţa de Guvern a avut loc la Prefectura Napoli, ale cărei împrejurimi au fost complet închise circulaţiei şi chiar trecătorilor şi plasate sub supravegherea a peste o mie de poliţişti. Cea mai mare manifestaţie a reunit, în cursul după-amiezii, locuitori din mai multe comune din regiunea Campania, unde există proiecte de construire a unor centre de tratare a deşeurilor, la apelul sindicatelor de stînga, mişcărilor civile şi asociaţiilor de protecţia mediului. “Sperăm că locurile alese de Guvern pentru a construi gropi de gunoi vor fi terenuri militare. Sîntem nemulţumiţi că autorităţile nu discută cu autorităţile din comunele în care ar putea fi construite gropile”, a criticat Massimo Nuvoletti, primarul adjunct de la Marano, comună vecină cu Chiaiano, unde există un proiect de construire a unei gropi de 70.000 de tone de deşeuri.
Premierul Berlusconi a anunţat, miercuri, că locurile folosite ca gropi de gunoi la Napoli vor fi declarate zone militare şi vor fi protejate ca atare. “Locurile de depozitare şi uzinele legate de gestionarea deşeurilor vor fi declarate zone de interes naţional strategic, devenind practic zone militare şi vor fi păzite de membri ai forţelor armate care le vor garanta protecţie absolută. Acţiunile de blocare de către minorităţi organizate nu vor mai fi tolerate”, a avertizat el, asigurînd că statul va interveni cu forţa şi autoritatea sa. Guvernul a desemnat cinci noi locuri din regiunea Napoli care vor fi folosite pentru depozitarea gunoiului, a declarat Berlusconi. Populaţia de la Napoli şi din regiunea sa împiedică în mod regulat înfiinţarea de noi gropi de gunoi, considerîndu-le prea apropiate de locuinţe. Berlusconi a confirmat numirea lui Guido Bertolaso, actualul director al Protecţiei Civile, în funcţia de secretar de Stat însărcinat exclusiv cu problemele deşeurilor. “Protecţia civilă naţională, care va coordona gestionarea de urgenţă a deşeurilor, va avea o sarcină comparabilă celei cu care se confruntă după un cutremur sau o erupţie vulcanică”, a adăugat Berlusconi.