Guvernul lasă investitorii străini să taie din riscul bugetar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mai puţine garanţii, mai mulţi bani de afară

Guvernul lasă investitorii străini să taie din riscul bugetar

Economie 26 Aprilie 2011 / 00:00 541 accesări

DUBLARE A INVESTIŢIILOR STRĂINE. Odată cu primele semne de revenire economică, Guvernul îşi întoarce atenţia către investitorii străini şi mizează pe o dublare a fondurilor aduse de nerezidenţi, până la 5,8 miliarde euro, în următorii trei ani. În acelaşi timp, Executivul vrea să reducă la jumătate plafonul garanţiilor de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi autorităţile locale (programul Prima Casă se încadrează aici), pentru a diminua riscul bugetar, potrivit programului de convergenţă pentru 2011 - 2014, document care urmează să fie transmis Comisiei Europene. Potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), statul poate garanta însă în voie companiile de stat, plafonul fiind de aproape 14 miliarde lei. Desigur, este firesc să garantezi pentru nişte companii cu datorii uriaşe şi să-ţi reduci gradual sprijinul pentru populaţie şi firme, nu-i aşa? Nu-i nimic. Ne-am obişnuit deja cu rolul de cobai în proiectul naţional utopic de „creştere a încrederii jucătorilor de pe piaţa internaţională”, în care măsurile de austeritate ne lovesc pe noi şi ajută Guvernul să refuze o tranşă din împrumutul extern, ceea ce atrage investitori străini şi totul va fi bine.

ATUURILE ROMÂNIEI. „Pentru anul în curs, se aşteaptă ca deficitul de cont curent să se menţină în limite sustenabile, de 4,4% din PIB, urmând să fie acoperit în proporţie de 63,9% prin investiţii străine directe (ISD)”, spun oficialii Guvernului. În primele două luni din 2011, ISD-urile s-au rdidicat la 294 milioane euro, dublu faţă de intervalul similar din 2010, finanţând integral deficitul. Care ar fi avantajele României, în ceea ce priveşte atragerea de investitori? „Numai forţa de muncă ieftină, fiscalitatea relativ redusă sau inexistentă din unele zone, dar şi impozitul pe profit şi pe terenuri şi case”, a declarat recent economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea.

STATUL SE RETRAGE ÎNCET DIN PRIMA CASĂ. Potrivit programului de convergenţă, Guvernul vrea să reducă la jumătate plafonul anual al garanţiilor de stat, care pot fi emise de MFP, de la 10 miliarde lei în 2012 la 6 miliarde lei în 2013 şi 2014. În cadrul acestui plafon intră şi garanţiile emise pentru împrumuturile contractate de firme, creditele Prima Casă, cofinanţarea proiectelor susţinute cu fonduri europene şi reabilitarea termică a imobilelor. Pentru anul în curs, FMI a permis Executivului să dubleze plafonul garanţiilor acordate companiilor de stat sau private, de la 7,6 la 14 miliarde lei, plafon care ar putea fi depăşit cu până la 9,6 miliarde lei, luând în calcul garanţiile acordate în proiectul Nabucco. În ceea ce priveşte populaţia, statul a făcut deja prima mişcare, înjumătăţindu-şi garanţiile oferite pentru creditele Prima Casă, de la 100% la 50%. Implicarea statului se mai simte încă doar în cadrul programului de sprijinire a debutanţilor în afaceri. Astfel, pentru creditele de cofinanţare, garantate în proporţie de 80% de Fondul Naţional de Garantare (FNGCIMM), statul acoperă 1,5% din comisionul datorat FNGCIMM, prin fondul propriu de contragarantare.



12