Consiliul prezidențial, un organism compus din membri ai facțiunilor rivale libiene, a proclamat, sâmbătă, intrarea în funcție a unui guvern de uniune națională cerut cu insistență de ONU, deși în Parlament încă nu a avut loc votul de încredere. Într-un comunicat difuzat sâmbătă seară, consiliul a chemat instituțiile libiene să ia contact imediat cu guvernul de uniune națională, pentru a pune în aplicare modalitățile de transfer organizat și pașnic al puterii. În plus, consiliul prezidențial a lansat un apel comunității internaționale, organizațiilor internaționale și regionale, în special ONU, Liga Arabă, Organizația Conferinței Islamice, Uniunea Africană și Uniunea Europeană, să înceteze orice relație cu autoritățile executive ce nu se află în subordinea guvernului de uniune națională.
Libia este în prezent divizată între două guverne care își dispută puterea. Unul, cu sediul la Tripoli, capitala țării, nu este recunoscut de comunitatea internațională. Celălalt, în estul țării, este singurul recunoscut internațional. Țara riscă să se găsească cu al treilea guvern, condus de omul de afaceri Fayez al-Sarraj, aflat în Maroc, și ai cărui potențiali miniștri sunt răspândiți în toată Libia și chiar în afara acesteia. Națiunile Unite au acționat pentru crearea unui guvern de uniune națională, acceptat de unii membri ai facțiunilor rivale, dar respins de alții. În baza unui acord semnat în decembrie, în Maroc, a fost înființat consiliul prezidențial care a propus o echipă pentru guvernul de uniune națională al lui Fayez al-Sarraj. Potrivit acordului, pentru intrarea în funcție a acestui guvern este însă necesar votul de încredere al Parlamentului recunoscut de comunitatea internațională, cu sediul la Tobruk. Pe 25 ianaurie, acest Parlament a respins un prim proiect al guvernului de uniune națională. În februarie, un nou vot de încredere nu a putut avea loc, din lipsă de cvorum, ceea ce blochează, teoretic, instalarea noului guvern de uniune națională. Pentru a justifica proclamația de sâmbătă a intrării în funcțiune a guvernului de uniune națională, consiliul prezidențial afirmă că se bazează pe spirjinul a peste o sută de parlamentari ai Legislativului recunoscut. Aceștia din urmă au afirmat că au fost împiedicați prin forță și au primit amenințări.
Proclamația consiliului prezidențial lasă numeroase zone de umbră în absența unui vot oficial de încredere. Libia este dominată de grupuri politice și armate rivale, după ce Muammar Gaddafi a fost răsturnat de la putere și ucis în 2011, ca urmare a unei revolte susținute de o intervenție militară occidentală. Această situație de profundă instabilitate a favorizat infiltrarea grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care deține controlul asupra orașului-port Syrte și a împrejurimilor acestuia. Occidentalii, îngrijorați de SI, se arată pregătiți să contribuie la restabilirea securității în Libia, cu condiția ca un guvern de uniune națională să solicite acest lucru.
Citește și:
Italieni răpiţi în Libia anul trecut, eliberaţi
Toate părțile implicate în conflictul din Libia, responsabile de crime de război
SI face bombe cu piese produse în 20 de ţări, inclusiv România