Guvernul nu va umbla la drepturile de autor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Potrivit premierului Boc

Guvernul nu va umbla la drepturile de autor

Social 08 Aprilie 2009 / 00:00 460 accesări

Blocul Naţional Sindical (BNS) face acest apel la Ministerul Finanţelor, ca primă instanţă de discuţii, şi către toţi membrii Guvernului să respingă propunerea de eliminare a drepturilor de autor, să nu modifice legislaţia în domeniu şi să întărească rolul de control în piaţa muncii. „Într-adevăr există zone în care se face evaziune fiscală sub paravanul drepturilor de autor. Într-adevăr, este imperios necesar ca autorităţile statului să intervină ferm pentru a pune capăt practicilor de acest tip. Sîntem de acord cu cele două principii, însă respingem categoric soluţia renunţării la sistemul de plată pe drepturi de autor oferită de curînd de liderul uneia dintre confederaţiile sindicale”, susţine conducerea BNS. Sindicaliştii BNS speră că niciun reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice nu şi-a exprimat acordul faţă de această propunere şi că nici nu se va întîmpla acest lucru. “Dacă vreunul dintre funcţionarii guvernamentali (incluzîndu-l aici şi pe ministrul Finanţelor) a ajuns la concluzia că eliminarea drepturilor de autor poate fi luată în calcul, atunci cerem categoric fie demiterea, fie demisia acestuia. Nu ne interesează exact modalitatea prin care pleacă din aparatul de administrare, ci doar să lase locul liber în regim de urgenţă unor persoane competente”, mai spune sursa citată. BNS precizează va sancţiona public pe oricine va încerca să distrugă sistemul de recompensare a creaţiei prin drepturi de autor, chiar dacă este vorba de colegi de mişcare sindicală, BNS făcînd tot posibilul, încă din 1990, să aducă în România acest sistem de plată a creaţiei, plata prin drepturile de autor, şi să pună bazele unui cadru legislativ şi instituţional după modele din ţările europene.

În ce priveşte categoriile de salariaţi acuzate că ar eluda plata obligaţiilor către bugetul consolidat sub paravanul contractelor de drept de autor, există o soluţie simplă şi eficientă împotriva evaziunii, şi anume întărirea instituţiilor cu rol de control, coroborată cu pedepse dure pentru evazionişti. “Nu este o noutate pentru nimeni că Inspecţia Muncii, de exemplu, are la acest moment doar un rol decorativ, fiind incapabilă să stîrnească cel mai mic fior de îngrijorare celor care încalcă legislaţia. Într-o ţară în care evazioniştii rîd cînd aud de instituţiile de control ale statului, soluţia nu poate fi distrugerea unui sistem cît de cît bun, aşa cum se propune, ci luarea unor măsuri dure pentru oprirea ilegalităţilor. România este obligată să respecte Directiva 2006/115/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind dreptul de închiriere şi de împrumut şi anumite drepturi conexe dreptului de autor în domeniul proprietăţii intelectuale”, precizează BNS.

“Cel mai probabil, o ordonanţă de Guvern pentru eliminarea drepturilor de autor va fi emisă după şedinţa de astăzi a Executivului, aceasta avînd aplicabilitate din luna mai a acestui an”, a precizat preşedintele “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, care declarat că această măsură a fost susţinută de secretarii de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Graţiela Iordache şi Gheorghe Gherghina, în România fiind plătiţi, în prezent, pe drepturi de autor, 200.000 de angajaţi.

Ieri însă, premierul Emil Boc a precizat că Guvernul nu are în vedere modificarea reglementărilor privind drepturile de autor, arătînd că este dezamăgit deoarece “în cîrca” Executivului sînt puse idei şi propuneri care aparţin sindicatelor şi patronatelor. Premierul a declarat că Guvernul nu a luat o decizie privind reglementarea plăţilor în regim de drepturi de autor şi că această problemă, ridicată de sindicate, urmează să fie rediscutată cu liderii confederaţiilor. El arătat că Executivul va analiza dacă se impune sau nu o astfel de soluţie.



12