“Guvernul pregăteşte distrugerea sistemului sanitar!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Guvernul pregăteşte distrugerea sistemului sanitar!”

Sănătate 31 Decembrie 2011 / 00:00 742 accesări

POZIŢIA USL… Proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România, care se află de miercuri, 28 decembrie, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS) la secţiunea transparenţă decizională, a determinat o serie de reacţii, cele mai multe anticipând un 2012 catastrofal în domeniu, un an care ne va îmbolnăvi pe toţi mai rău decât suntem. Reacţii au apărut din partea politicienilor, din partea reprezentanţilor pacienţilor, dar şi din partea reprezentanţilor medicilor. Reprezentanţi ai Uniunii Social Liberale (USL) sunt de părere că specialiştii MS n-au făcut altceva decât să posteze pe site legea pe care Traian Băsescu le-a înmânat-o. “Plăsmuirea materiei cenuşii a membrilor Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice se află pe agenda Guvernului, iar modul meschin în care aceştia organizează dezbaterea publică este demnă de un regim totalitar. Promulgarea Legii sănătăţii este o decizie extrem de importantă, care afectează sănătatea şi, implicit, viitorul tuturor românilor. De aceea, publicarea acestui proiect de lege pe site-ul MS cu câteva zile înainte de Anul Nou nu este decât o stratagemă a actualei guvernări de a limita perioada de dezbatere publică a acestei legi esenţiale pentru societatea românească”, se arată într-un comunicat al USL, semnat de deputatul PSD Nicolae Bănicioiu şi de europarlamentarul PNL Cristian Buşoi. USL crede, de asemenea, că “preconizata asumare a răspunderii guvernamentale pe această lege, în stilul deja caracteristic al actualei guvernări, este o dovadă de dispreţ faţă de Parlament, faţă de societatea civilă şi faţă de toţi românii care ar fi avut un punct de vedere asupra acestei legi”. Mai mult decât atât, spun cei de la USL, “este un atentat la siguranţa şi sănătatea românilor ca o lege care schimbă radical filozofia sistemului de asigurări din România să fie adoptată pe fugă, fără dezbatere şi prin impunerea sa prin procedeul asumării răspunderii”.

USL: “Legea privind reforma în Sănătate a fost dictată de voinţa unui singur om, preşedintele Traian Băsescu, care, după ce a distrus flota României, după ce a stopat dezvoltarea Bucureştiului, după ce, la instigarea domniei sale, a fost bulversat sistemul de educaţie şi a fost destructurat sistemul de ordine publică, vrea să experimenteze pe români un sistem de sănătate care nu are nimic de-a face cu realităţile din România.”

ROMÂNII, DIN NOU COBAI Reprezentanţii USL susţin că a implementa în acest moment un sistem de sănătate creat după modelul olandez, cu unele mecanisme inspirate de sistemul sanitar din SUA este ca şi cum am vrea să trecem direct de la bicicletă la maşina de curse. “România, aşa cum recunoaşte şi actualul guvern în expunerea de motive, are cea mai mică investiţie publică în sănătate dintre toate ţările din UE. Sistemul de sănătate din România este extrem de subfinanţat, acumulând în mod tradiţional datorii, cu un grad încă ridicat al plăţilor informale şi cu condiţii improprii în cele mai multe dintre unităţile sanitare”, se mai arată în comunicatul semnat de cei doi politicieni.

TOTUL PENTRU BENEFICIUL CLIENTELEI PORTOCALII “În aceste condiţii, în care banii proveniţi din contribuţiile asiguraţilor sunt cu mult sub nivelul necesar pentru ca sistemul de sănătate să poată funcţiona la un nivel acceptabil, apariţia caselor de asigurări private, orientate în primul rând spre profit, şi care vor putea impune prime de asigurări suplimentare, va restricţiona şi mai mult accesul românilor la serviciile de sănătate, iar cei mai vulnerabili vor fi pacienţii vârstnici şi cei cu venituri mici, adică tocmai acei români care, de obicei, au cea mai mare nevoie de servicii medicale”, spun reprezentanţii USL. Casele private de asigurări de sănătate nu sunt intrinsec nocive, se mai arată în comunicat, însă atunci când ele sunt folosite de un guvern pentru a pasa responsabilitatea şi pentru a se descotorosi de asigurarea serviciilor medicale pentru cei care au nevoie, dar care nu şi le pot permite, ele devin un lucru rău pentru sistemul de sănătate publică. Transformarea spitalelor în societăţi comerciale sau fundaţii nu este decât o strategie pentru privatizarea pe nimic a acestor unităţi, spre beneficiul clientelei portocalii.

USL: “Sistemul de sănătate din România trebuie construit pe principiul solidarităţii, iar în centrul său trebuie plasat pacientul, nu casele private de asigurări sau clientela portocalie. Avem nevoie de un sistem public de asigurări de sănătate care să funcţioneze eficient, managementul spitalelor trebuie depolitizat, medicii de familie trebuie susţinuţi să degreveze sistemul spitalicesc de pacienţii care pot fi trataţi la nivelul medicinei primare şi ambulatorii. Şi, nu în ultimul rând, medicii trebuie stimulaţi material să rămână în ţară.”

USL va demara la începutul anului viitor o amplă consultare publică cu toţi cei direcţi implicaţi (pacienţi, medici, farmacişti, personal medical, industria farmaceutică, organizaţii nonguvernamentale, experţi) şi abia după această sesiune de dezbateri, USL va lansa oferta privind reforma sănătăţii.



12