Toți doctorii din România spun că este mai bine să previi decât să tratezi. Principiul acesta se poate aplica și atunci când vorbim de controalele unor instituții de forță ale statului la agenți economici sau la instituții publice. Fie că vorbim de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Curtea de Conturi sau chiar Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), nu de puține ori s-a spus că aceste autorități au fost folosite pe post de sperietoare atât pentru simpli agenți economici, cât și pentru funcţionari publici şi chiar politicieni, care au susținut că, oricât de bine s-ar strădui să-și facă treaba, aproape nimic nu este pe placul organelor de anchetă. Agenții economici și aleșii au afirmat că atât de departe au mers abuzurile încât micii întreprinzători au fost nevoiți să-și închidă afacerile, iar funcționarii publici și aleșii locali au evitat să mai semneze documente ori să adopte hotărâri, de teamă să nu fie luați în colimatorul anchetatorilor de la DNA, Curtea de Conturi, ANAF sau alte organe de control. Printre cei caere au pus punctul pe „i“ a fost președintele PSD, Liviu Dragnea, care a afirmat recent că social democrații vor propune adoptarea în primul trimestru din 2017 a unei Legi a prevenției. Potrivit inițiativei, nu se va mai putea impune o măsură punitivă unei firme înainte de dispunerea unei "măsuri de prevenție", prin care respectiva firmă să fie avertizată că procedează greșit, scrie hotnews.ro. Cu alte cuvinte, dacă o firmă sau un funcționar public greșește fără intenție și nu încalcă vreo lege, nu trebuie nepărat amendat sau cercetat penal, ci mai degrabă îndrumat să-și repare greșeala. Liderul PSD a afirmat că relația dintre stat și oamenii de afaceri trebuie schimbată complet în așa fel încât statul să nu mai fie agresiv cu firmele.
LEGEA PREVENȚIEI VA INTRA DE SĂPTĂMÂNA VIITOARE ÎN DEZBATERE PUBLICĂ
Despre protejarea agenților economici, și nu numai, s-a vorbit și în trecut, însă niciun Guvern nu a reușit să facă ceva concret. Acum, însă, social democrații și partenerii lor de guvernare, ALDE, vin cu un proiect clar și care va include în Legea prevenției nu numai mediul de afaceri privat, ci și autoritățile publice locale. Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, a anunțat miercuri, în cadrul unei dezbateri, că proiectul de lege privind prevenția va intra în dezbatere publică începând de săptămâna viitoare, amânarea fiind cauzată tocmai de solicitarea de a fi introduse în lege și componente privind administrația locală. „În ceea ce privește mediul de afaceri, este finalizată de circa două săptămâni, dar în urma întâlnirii pe care am avut-o cu Asociația Municipiilor din România, vom introduce și o componentă de prevenție în ceea ce privește administrația locală. Urmează ca tot schimbul de comunicare internă cu ministerele să se finalizeze luni și să o ridicăm joi pe site-ul instituției, de această dată și cu această componentă suplimentară privind administrația locală, după care va fi într-o consultare foarte largă, toată lumea având acces la document”, a spus Petrescu. La întâlnirea de miercuri a fost prezent și premierul Sorin Grindeanu. El a spus că noul proiect al Legii prevenţiei va include şi unităţile administraţiei publice locale (primării, prefecturi, consilii judeţene etc.) în aria de protecţie faţă de rigorile controalelor.
PRIMARII, TERORIZAȚI DE ORGANELE DE CONTROL?
Amintim că, în urmă cu câteva săptămâni, primarii de comune și de municipii s-au plâns Guvernului că există o teamă generalizată că orice semnătură pe un act administrativ intră în vizorul anchetelor DNA, ale Curţii de Conturi şi ale altor organe de control. În cadrul unei întâlniri a Asociaţiei Municipiilor din România, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu mai acceptă ca primarii să fie consideraţi prezumtivi infractori. „Eu cred că primarii sunt oameni corecţi, oameni care au în spate o legitimitate şi trebuie să fie ajutaţi, stimulaţi şi lăsaţi să dezvolte comunităţile lor”, spus Dragnea. El a arătat că de prea multe ori majoritatea instituţiilor publice de control din România - Curtea de Conturi, parchete, alte instituţii - au venit să întrebe primarul de ce a făcut un drum şi nu celălalt, de ce a făcut o investiţie şi nu cealaltă. Dragnea a precizat că există instrumente de control pentru primari - respectiv referendumul şi votul - şi a arătat că edilii sunt parte a suveranităţii poporului.