Guvernul R. Moldova nu renunţă la vizele impuse cetăţenilor români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul R. Moldova nu renunţă la vizele impuse cetăţenilor români

Externe 24 Iulie 2009 / 00:00 410 accesări

Guvernul de la Chişinău nu intenţionează să renunţe la măsura introducerii vizelor pentru românii care călătoresc în R. Moldova, a declarat, joi, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan. Şeful diplomaţiei moldovene a fost întrebat într-o conferinţă de presă dacă există posibilitatea eliminării regimului de vize pentru cetăţenii români, în condiiţiile în care procurorul general, Valeriu Gurbulea, afirmase miercuri că România, ca stat, nu a fost implicată în evenimentele din 7 aprilie de la Chişinău. Autorităţile de la Chişinău au decis introducerea regimului de vize pentru cetăţenii români la 9 aprilie, imediat după violenţele de la Chişinău.

Între timp, s-a hotărît că delegaţia PE de monitorizare a noilor alegeri legislative din R. Moldova, de la 29 iulie, va fi formată din şapte membri, dintre care trei sînt europarlamentari români. Delegaţia va fi condusă de eurodeputatul român Marian-Jean Marinescu, din partea grupului Partidului Popular European, căruia i se alătură Andrzej Grzyb (Partidul Popular European, Polonia), Cristian Dan Preda (Partidul Popular European, România), Zigmantas Balcytis (Socialişti şi Democraţi, Lituania), Kristian Vigenin (Socialişti şi Democraţi, Bulgaria), Renate Weber (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, România) şi Tatjana Zdanoka (Verzi/ Alianţa Liberă Europeană, Lituania). Înainte de alegeri, eurodeputaţii se vor întîlni cu principalele partide politice care concurează în alegerile ce reprezintă o repetare a scrutinului din 5 aprilie. Delegaţia PE se va întîlni, de asemenea, cu reprezentaţi ai mass-media şi se va consulta cu şeful misiunii de observare a Adunării Parlamentare a OSCE, parlamentarul grec Petros Efthymiou.

Nepoata lui Voronin, a doua în topul copiilor miliardarilor moldoveni

Nepoata preşedintelui în exerciţiu al R. Moldova, Ecaterina, ocupă locul al doilea în topul copiilor miliardarilor din această ţară, potrivit unui studiu realizat de publicaţia americană ”Novoe russkoe slovo” (NRS), care prezintă un top al copiilor miliardari din Comunitatea Statelor Independente, printre care şi R. Moldova. Deşi aceasta din urmă nu figurează la capitolul miliardarilor, doi moştenitori moldoveni vor beneficia de milioane de dolari, scrie publicaţia. NRS a nominalizat cele mai bogate două familii din R. Moldova şi pe moştenitorii acestora. Cea mai bogată este familia lui Anatol Stati. Gabriel Stati, în vîrstă de 32 de ani, este principalul moştenitor al averii familiei. ”Din generaţia tînără se evidenţiază Ecaterina Voronin, nepoata preşedintelui R. Moldova. Fiica lui Oleg Voronin, om de afaceri şi bancher, a absolvit Liceul A. Puşkin de la Chişinău şi a plecat la studii la Londra. Ecaterina însăşi a declarat, într-un interviu acordat unui post de televiziune local, că este posibil să nu se mai întoarcă în Moldova. Autorii articolului invocă o serie de zvonuri, potrivit cărora în primavara lui 2007, Oleg Voronin ar fi sărbătorit, împreună cu familia, primul său miliard de dolari.

Publicaţia îi nominalizează pe cei mai bogaţi moştenitori şi din alte state ale CSI şi Ţările Baltice, dar precizează că, în ultimii trei ani, în topul est-european al bogătaşilor au figurat şase ucraineni, cinci români, patru polonezi, doi cehi, un om de afaceri din Serbia, unul din Muntenegru şi unul din Bulgaria, pe cînd moldoveni, la fel ca şi înainte, nu sînt. Autorii articolului explică situaţia mai degrabă prin aceea că informaţiile privind situaţia financiară din ţară nu au caracter public, decît prin aceea că din R. Moldova s-ar scoate importante sume de bani în paradisurile fiscale.



12