Guvernul recunoaște că administrația e bolnavă! Ce e de făcut?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Zeci de semnături pe un document

Guvernul recunoaște că administrația e bolnavă! Ce e de făcut?

Politică 25 Februarie 2016 / 17:26 636 accesări
Premierul Dacian Cioloș: „Pe un singur document sunt mai multe semnături, dar niciunul dintre semnatari nu îşi asumă nicio responsabilitate”

Premierul Dacian Cioloș: „Pe un singur document sunt mai multe semnături, dar niciunul dintre semnatari nu îşi asumă nicio responsabilitate”

Se spune că, atunci când recunoști că ai o boală, faci primul pas spre vindecare. Însă, de multe ori, nu este suficient doar să conștientizezi o problemă pentru a o rezolva. La fel se întâmplă și în administrație. La o zi după lansarea portalului online maisimplu.gov.ro, prin care cetățenii au posibilitatea să sugereze modalități de simplificare a procedurilor administrative, premierul Dacian Cioloș a vorbit din nou despre eficientizarea sistemului. Dar se rezolvă problemele doar cu vorbe?

PREA MULTE SEMNĂTURI Criticând legislația neclară, care permite interpretări multiple și proceduri extrem de greoaie, ce favorizează păcălirea reciprocă dintre cetățean și stat, Cioloș a amintit că există numeroase situații în care, pentru aprobarea unui singur document, este nevoie de semnăturile mai multor oameni care, de obicei, pasează răspunderea de la unul la altul. „Am discutat cu un expert european care a analizat, la un moment dat, activitatea unei agenții de plăți din România. El a constatat că pe un singur document sunt vreo şapte semnături, dar niciunul dintre cei care au semnat nu îşi asumă nicio responsabilitate. Într-o administraţie performantă, pe un document există maximum două semnături, iar decizia e asumată conform unei legislaţii clare”, a spus Cioloș.

SOLUȚII? Probabil că mulți români s-au simțit mai bine după ce au aflat că șeful Guvernului a recunoscut singur defectele sistemului pe care îl conduce. Dar este, oare, acest gest suficient pentru rezolvarea problemei? Cu siguranță, nu, dacă nu propune soluții concrete și se rezumă doar la afirmații de genul: „Ne gândim cum să facem pentru ca în administraţia din România să avem proceduri cât mai clare”. E drept că un prim pas pentru debirocratizare a fost făcut, prin lansarea portalului care permite cetățeanului să sugereze soluții pentru însănătoșirea sistemului. Dar de ce să aștepți tot de la oamenii din exterior să găsească soluții, în condițiile în care Executivul poate căuta din interior problemele și posibilele rezolvări?

ADMINISTRAȚIA, PLINĂ DE „ACARI PĂUN” Pe lângă procedurile greoaie, nu trebuie neglijată nici responsabilitatea (sau lipsa ei) semnatarilor unui document. Nu de alta, dar au fost nenumărate situații (recunoscute și de Cioloș) în care, pentru anumite nereguli și ilegalități, a fost sancționată persoana nepotrivită. De exemplu, pentru un document aprobat de șapte persoane este tras la răspundere ultimul semnatar, care este o singură verigă dintr-un lung lanț al slăbiciunilor. Și, de cele mai multe ori, așa ajung oamenii integri să fie sancționați pe nedrept. Probabil că, în timp ce se lucrează la debirocratizare, ar trebui să fie pus la punct un sistem care să nu mai permită asemenea nereguli. Dar, înainte de a discuta, trebuie să se vrea. Altfel, de vorbe suntem sătui... iar în lipsa unor strategii concrete, românii vor continua să păcălească statul, iar statul va continua să îi înșele pe români.

Citește și:

Platformă online pentru eradicarea birocrației



12