Vineri, în ședința Guvernului României, au fost adoptate mai multe Hotărâri de Guvern, printre care și una extrem de importantă pentru viitorul sportului constănțean. Astfel, prin HG nr. 20 din 5 mai 2017, Guvernul a decis „revocarea dreptului de folosinţă gratuită al Clubului Sportiv „Fotbal Club Farul” Constanţa asupra unui bun imobil aflat în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului - Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, și al art. 874 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicată, cu modificările ulterioare”. Iată conținutul acesteia:
„ART. 1
La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se aprobă revocarea dreptului de folosinţă gratuită al Clubului Sportiv ”Fotbal Club Farul” Constanța asupra unui bun imobil aflat în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului - Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța prevăzut în Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 666/2001 privind darea în folosinţă gratuită a unui imobil, proprietate publică a statului, aflat în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, Clubului Sportiv ”Fotbal Club Farul” Constanța.
ART. 2
Datele de identificare ale imobilului prevăzut la art.1 asupra căruia se revocă dreptul de folosinţă gratuită al Clubului Sportiv ”Fotbal Club Farul” Constanța sunt prevăzute în anexa 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART. 3
Predarea-preluarea imobilului prevăzut la art.1 se face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri“.
Reamintim că, prin Hotărârea Guvernului nr. 666/12 iulie 2001, Ministerul Tineretului şi Sportului a transmis în folosință gratuită Clubului Sportiv ”Fotbal Club Farul” Constanța, pe o perioadă de 49 de ani, un imobil (terenuri și clădiri) în suprafață totală de 78.143,29 mp situat în municipiul Constanța, str. Primăverii nr. 2, județul Constanța. Imobilul (construcții și teren) care face obiectul acestui proiect de Hotărâre de Guvern este înscris în inventarul bunurilor din domeniul public al statului administrate de Ministerul Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța cu nr. MFP 144718.
În acest moment Clubul Sportiv ”Fotbal Club Farul” Constanța se află în insolvență, administrarea specifică acestei proceduri fiind realizată de lichidatorul judiciar CC Insol S.P.R.L., cu sediul în str. Cibinului nr. 8, Constanța.
În nota de fundamentare a MTS se mai precizează, la capitolul „Schimbări preconizate”, că „imobilul va reintra într-un proces de analiză privind modernizarea acestuia, astfel încât activitățile sportive specifice să se poată desfășura în mod permanent”.
„S-a intrat în normalitate cu această revenire a stadionului la minister. Guvernul ar putea apoi să dea o altă hotărâre, prin care stadionul să treacă la autoritățile locale. Dacă autoritățile locale nu vor dori să-l ia în administrare, ministerul va găsi o altă soluție. Deocamdată așteptăm să fie publicată hotărârea în „Monitorul Oficial“. Cu siguranță și noi (n.r. - DJST) vom fi implicați în procesul de predare-primire. Eu sper ca toți pașii care urmează să fie făcuți să ducă la ceva util pentru sportul constănțean. Este singurul lucru pe care mi-l doresc”, a declarat Mariana Solomon, director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa.
În ședința Consiliului Local Constanța din 31 octombrie 2016, pe ordinea de zi a existat și un proiect de hotărâre prin care să se demareze procedurile de preluare a Stadionului „Farul“ de către Consiliul Local, însă acesta a fost respins de către consilierii PNL. Aceștia au susținut, prin vocea lui Vergil Chițac, președintele Organizației Municipale Constanța a PNL, la o întâlnire cu suporterii echipei SSC Farul Constanța, că liberalii sprijină sportul constănțean și că proiectul de hotărâre privind preluarea Stadionului „Farul“ va fi votat doar în condiții de legalitate. „Proiectul propus de administrația PSD nu are obiect deoarece stadionul nu a fost predat către proprietarul său de drept - Ministerul Tineretului și Sportului”, spunea atunci Chițac.
Odată revenită la Guvern, arena din Primăverii va putea fi preluată fără probleme de autoritățile locale, speranța sportivilor care o utilizează în mod regulat fiind că va reuși cineva să oprească degradarea accentuată a celui mai mare stadion al orașului. În curând, mingea va fi în terenul aleșilor noștri locali...