Guvernul şi parlamentarii Puterii au dat cu tifla sindicatelor din Educaţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul şi parlamentarii Puterii au dat cu tifla sindicatelor din Educaţie

Ca urmare a faptului că Parlamentul a susţinut propunerea Guvernului de a aloca Educaţiei un buget diminuat faţă de prevederile Legii învăţămîntului, toate federaţiile sindicale din această ramură anunţă astăzi strategia comună pe care o vor adopta împotriva actualei puteri
Eveniment 22 Noiembrie 2006 / 00:00 609 accesări

Sindicatele din Educaţie le-au cerut ieri parlamentarilor să voteze amendamentul privind majorarea salariilor din domeniu şi să respingă modificarea Legii învăţămîntului printr-o ordonanţă de urgenţă. Membrii Federaţiei Naţionale a Educaţiei le-au adresat parlamentarilor un apel în care îşi exprimă îngrijorarea pentru viitorul şcolii româneşti, în contextul prevederilor din proiectul acestei legi şi al fondurilor prevăzute a fi alocate învăţămîntului în 2007, anul în care România va adera la UE. "Subfinanţarea cronică a acestui domeniu, care, de altfel, este declarat «prioritate naţională» în texte de lege, inclusiv Constituţia României şi Legea învăţămîntului, atrage după sine probleme complexe care, în procesul de descentralizare, se vor agrava şi vor accentua diferenţele foarte mari dintre ofertele şi performanţele educaţionale în mediul rural şi cel urban, pe de o parte, şi performanţele educaţionale ale României în comparaţie cu cele ale altor state europene, pe de altă parte", se arată în apelul remis parlamentarilor. Sindicaliştii reamintesc faptul că Legea 354 din 2004 privind modificarea şi completarea Legii învăţămîntului prevede că pentru finanţarea învăţămîntului de stat din fonduri publice se asigură anual o creştere a alocaţiilor bugetare pînă la minimum 6% din PIB în anul 2007. La rîndul lor, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Învăţămînt "Spiru Haret" au fost prezenţi la Parlament, unde au distribuit 270 de scrisori nominalizate pentru deputaţii şi senatori puterii, în care le solicită acestora să nu voteze bugetul învăţămîntului, de 5,2% din PIB, propus de Guvern. Preşedintele Federaţiei, Gheorghe Isvoranu, a declarat, pe holul Parlamentului, că, în caz contrar, în şcoli vor fi afişate numele tuturor parlamentarilor care vor vota împotriva învăţămîntului. Preşedintele executiv al Federaţiei, Marius Nistor, a adăugat că acesta este ultimul demers pe care sindicatele îl fac la Parlament, iar dacă nu vor găsi înţelegere, vor cere demisia Guvernului şi vor începe demersurile pentru boicotarea anului şcolar 2006-2007 şi a examenelor naţionale.

Pentru a atrage atenţia clasei politice asupra problemelor din învăţămînt, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt au recurs la greva japoneză, acţiune care a fost declanşată în 20 noiembrie şi care urmează să se desfăşoară treptat, pe parcursul întregii săptămîni. Printre dascălii care intră astăzi la cursuri cu banderole albe se vor afla şi cei constănţeni. Ieri însă, Parlamentul a aprobat ca bugetul Educaţiei să rămînă la 5,2%, procent propus de Guvern. Ca urmare a votului negativ exprimat de parlamentarii puterii, structurile sindicale reprezentative din educaţie - Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt, Federaţia Sindicatelor din Învăţămînt "Spiru Haret", Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" vor organiza, astăzi, o conferinţă comună de presă, în cadrul căreia vor prezenta situaţia actuală şi strategia faţă de atitudinea puterii.

Taguri articol


12