Guvernul SUA refuză să dezvăluie informaţii despre închisorile secrete ale CIA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul SUA refuză să dezvăluie informaţii despre închisorile secrete ale CIA

Externe 14 Mai 2014 / 00:00 441 accesări

Administraţia Obama a contestat ordinul unui judecător de la Guantanamo prin care este obligată să dezvăluie părţi importante din programul închisorilor secrete CIA. Într-un document de 26 de pagini, datat 23 aprilie, al cărui conţinut tocmai a fost declasificat, şeful procurorilor militari, Mark Martins, îi cere judecătorului de la Guantanamo să-şi revizuiască ordinul, considerat istoric, pe care l-a emis pe data de 14 aprilie. În acest document, colonelul James Pohl a ordonat Guvernului să livreze avocaţilor apărării o cantitate importantă de elemente cu privire la închisorile secrete prin care au trecut principalii acuzaţi de la Guantanamo, inclusiv locurile în care au fost deţinuţi, tehnicile de interogare consolidate utilizate şi toate declaraţiile obţinute în acest fel.

Cetăţeanul saudit Abd al-Rahim al-Nashiri, care riscă pedeapsa cu moartea pentru atentatul comis în 2000 împotriva navei americane „USS Cole“, în Yemen, a fost supus unor interogatorii în forţă de când a fost arestat, în 2002, şi până când a fost transferat la Guantanamo, în septembrie 2006. Organizatorul autoproclamat al atentatelor de la 11 septembrie 2001, pakistanezul Khaled Sheikh Mohammed, ar fi fost supus simulării înecului de 183 de ori, iar cele patru persoane alături de care este acuzat, care riscă de asemenea pedeapsa capitală, au fost supuse unor interogatorii asimilate torturii înainte să fie transportate la Guantanamo. Avocaţii lor argumentează că au obţinut doar o infimă parte din informaţiile despre perioada în care clienţii lor au ajuns pe mâna CIA.

În apelul depus în cazul al-Nashiri, generalul Martins îi cere colonelului Pohl să aştepte publicarea anunţată a unui raport întocmit de către Senat asupra acestui program de detenţie şi interogatoriilor utilizate după 11 septembrie 2001. Invocând securitatea naţională în mai multe rânduri, procurorul îi spune judecătorului că a livrat deja 245.000 de pagini apărării, rezumate şi declaraţii care evită publicarea unor informaţii clasificate şi care oferă, totodată, aceeaşi capacitate avocaţilor acuzatului. Acesta apreciază că judecătorul Pohl şi-a depăşit puterea, deoarece legea tribunalelor militare de excepţie îi impune să evite să creeze situaţii în care Guvernul “să fie obligat să aleagă între protejarea unor informaţii clasificate în numele securităţii naţionale şi aducerea în justiţie a autorilor unor încălcări grave ale legislaţiei privind războiul”.

Taguri articol


12