Guvernul taie de unde se poate şi dă bani unde e nevoie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Limitări bugetare la rectificare

Guvernul taie de unde se poate şi dă bani unde e nevoie

Politică 29 Octombrie 2013 / 00:00 466 accesări

PRECAUŢI Guvernul pregăteşte rectificarea de toamnă, adică acea împărţire a banilor pentru fiecare minister şi instituţie aflată sub aripa Executivului. Premierul Victor Ponta a anunţat încă de săptămâna trecută că va fi o rectificare negativă, deoarece sunt bani mai puţini decât s-a prognozat iniţial. Practic, dacă e să ne luăm după spusele premierului, se iau bani dintr-o parte şi se pun în alta. Bineînţeles că în instituţiile „văduvite” de anumite sume de bani sunt glasuri care îşi strigă nemulţumirea, însă limitările bugetare au fost explicate foarte clar de Ponta. Cifrele din proiectul celei de-a doua rectificări din acest an arată că bugetele ministerelor Muncii, Dezvoltării, Mediului, Transporturilor, Economiei, Agriculturii, Sănătăţii, Societăţii Informaţionale şi Apărării vor fi tăiate, de alocări suplimentare urmând să beneficieze Afacerile Interne, Justiţia, Externele şi Camera Deputaţilor.

SE DAU BANI „UNDE E NEVOIE” Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că Ministerul de Interne, Senatul, Camera Deputaţilor, SRI, SIE şi STS vor primi bani la rectificare pentru plata salariilor angajaţilor. „La rectificare asigurăm plata salariilor pentru toate instituţiile unde s-a calculat greşit de la început sau unde au fost situaţii speciale. Cred că cei mai mulţi bani îi dăm la Ministerul de Interne, pentru că s-au angajat noile promoţii“, a spus Ponta. El a arătat că şi cele două Camere ale Parlamentului vor primi bani în plus pentru plata sumelor forfetare către parlamentari, sume din care sunt plătiţi angajaţii birourilor parlamentare. Prim-ministrul spune că sunt multe instituţii cărora le vor fi daţi mai puţini bani decât, probabil, se aşteptau. Printre acestea se află şi Preşedinţia, Curtea Constituţională şi Agenţia Naţională de Integritate. Premierul spune că s-au luat în calcul bugetele instituţiilor, astfel încât să fie asigurată buna lor funcţionare: „Toate instituţiile centrale sau locale primesc la rectificare banii, inclusiv e vorba de banii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap - pe aceia îi alocăm acum la rectificare“. Mai mult, Victor Ponta a dat asigurări că la rectificare vor fi alocate 175 de milioane de lei pentru plata salariilor profesorilor din preuniversitar, banii urmând a fi îndreptaţi către autorităţile locale şi nu către Ministerul Educaţiei. „Nu sunt eu marele specialist în capitole bugetare. Eu am întrebat în general unde dăm banii, pentru ce, de unde e nevoie. Avem şi pentru medici, i-am trecut la fondul de rezervă şi-i plătim pe măsură ce e necesar“, a adăugat Ponta.

FINANŢELE AU TĂIAT ŞI „AU SPÂNZURAT” Premierul a confirmat informaţia conform căreia deficitul bugetar va creşte, prin rectificare, de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB, pentru cofinanţarea programelor europene. El a precizat, însă, că această creştere de 0,2% a deficitului va fi numai pentru cofinanţarea programelor europene. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a dat şi ea asigurări că rectificarea bugetară nu afectează plata prestaţiilor sociale, a pensiilor şi a salariilor până la sfârşitul anului, sumele necesare pentru acestea fiind asigurate. Câmpeanu a explicat că toate calculele pentru rectificarea bugetară s-au făcut cu Ministerul Finanţelor Publice, în funcţie de execuţia bugetară pe nouă luni, iar astfel s-a stabilit de ce sume mai are nevoie fiecare minister, până la sfârşitul anului.



12