Guvernul taxează alimentele din import

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se va scumpi mâncarea!

Guvernul taxează alimentele din import

Social 21 Mai 2010 / 00:00 582 accesări

Importatorii care achiziţionează cereale, carne, zahăr, peşte sau fructe şi legume din UE vor plăti TVA în România. Combaterea evaziunii fiscale va însemna, de fapt, tot majorări de taxe. Produsele de lux vor redeveni accizabile, iar preţul alimentelor s-ar putea majora. Proiectul de ordonanţă prin care Guvernul vrea să combată evaziunea fiscală are atâtea neajunsuri încât oamenii de afaceri şi liderii asociaţiilor din domeniile afectate sunt convinşi că măsurile astfel preconizate vor avea, de fapt, efecte adverse în economie. Pe de-o parte, între producătorii autohtoni şi comercianţi se vor produce blocaje imposibil de depăşit, iar de cealaltă parte importatorii de alimente vor avea costuri mai mari pentru că vor plăti TVA în România, nu în ţara de origine a produselor importate.

BLOCAJ. „În România, TVA (19%) este mai mare decât în ţările de origine, mai ales în cazul alimentelor, pentru care se aplică de regulă cote reduse\", a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA). Până acum, achiziţiile intracomunitare presupuneau plata TVA în ţările de origine ale produselor - taxă care era deductibilă în România şi, în plus, cota de TVA este mai mică în multe dintre ţările membre UE decât la noi. Reamintim că TVA pentru produsele alimentare de bază se situează la mai puţin de 10% în statele membre ale UE, mult sub nivelul de 19% practicat în prezent în România. „Noi recuperăm banii de la comercianţi în 70-90 de zile, dar la stat trebuie să plătim TVA în mai puţin de 30 de zile. Asta ne va arunca într-un blocaj din care nu ştiu cine poate să iasă\", a declarat Romulus Dascălu, preşedintele patronatului Garant. El arată că statul nu recunoaşte sumele blocate în TVA. Mai mult, faptul că tot mai multe magazine mici dau faliment conduce la imposibilitatea ca producătorii să-şi mai recupereze într-un timp rezonabil sumele blocate în mărfurile nevândute. Toate acestea vor conduce într-un final la majorări de preţuri, mai ales la produsele alimentare importate din UE.

ORDONANŢA CONTRAVINE NORMELOR UE. În nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă, Ministerul Finanţelor admite că taxarea inversă şi aplicarea TVA în interiorul ţării pentru achiziţiile intracomunitare contravine regulamentelor CE, însă îşi asumă eventualele sancţiuni. „În cazul achiziţiilor intracomunitare de bunuri din anumite categorii cu risc crescut de fraudă, proiectul de act normativ contravine Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA\", se arată în nota de fundamentare. Şi aplicarea taxării inverse pentru livrarea în interiorul ţării a bunurilor din anumite categorii cu risc crescut de fraudă, altele decât cele prevăzute de Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, este neconformă fără a obţine o derogare în acest sens.



12