Conform unei analize a Societăţii Academice din România (SAR), Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) poate scăpa de influenţa politicului doar încasând venituri proprii din taxele de licenţă pentru a căpăta autonomie financiară. De asemenea, conducerea reglementatorului trebuie numită pe un mandat fix, pe criterii de competenţă, iar revocarea sa înainte de termen trebuie să fie corelată cu lipsa performanţei. \"Reglementatorul trebuie să-şi recapete independenţa pentru a ne conforma politicii energetice comune a UE, iar Comisia Europeană (CE) va avea o poziţie tranşantă pe această temă. (...) Guvernul trebuie să redea independenţa ANRE, în schimbul asumării verificabile a principiilor responsabilităţii, transparenţei, predictibilităţii de reglementare şi calităţii reglementărilor\", a declarat, ieri, expertul în infrastructură şi energie în cadrul SAR, Otilia Nuţu.
• GAZE PREA IEFTINE? • Aceasta a adăugat că independenţa ANRE este imperativă, pentru că Ministerul Economiei deţine o bună parte din industria reglementată. \"Controlul excesiv al Guvernului conduce la presiuni populiste în anii electorali, aşa cum am văzut în alegerile legislative din 2008, când preţurile la gaze pentru consumatorii casnici au scăzut substanţial, cu 22%. Acest lucru a avut loc în ciuda faptului că România menţine la un nivel redus preţurile reglementate pentru producţia internă de gaze şi preţurile ar fi trebuit să atingă paritatea de import din 2008\", a precizat Nuţu.
• ROMÂNIA ESTE AMENINŢATĂ CU INFRINGEMENTUL • Conform SAR, poziţia slăbită a ANRE a stârnit o reacţie severă din partea Comisiei Europene şi se va iniţia procedura de infringement în martie 2011, dacă nu se iau măsuri corective de îndată. \"România este singura ţară din UE care a cunoscut o astfel de involuţie a independenţei de reglementare. Principala îngrijorare a CE este legată de efectele noii legislaţii (Legea 329 şi H.G. 1428 din 2009)\", se arată în raport. ANRE crează şi aplică sistemul de reglementări necesar funcţionării sectorului energiei şi pieţelor de energie electrică, energie termică şi gaze naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.